BankNews.ro - The Business Republic

Valoarea medie de scadere a preturilor pe piata office este estimata la 16%
Imobiliare | Data Publicarii: 19-03-2009

Valoarea medie de scadere a preturilor pe piata spatiilor de birouri este estimata la 16%, potrivit cercetarii "Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara", realizate de NewsIn in perioada 10 ianuarie - 10 martie 2009.

Potrivit subiectilor intervievati, preturile, in acest caz, scad pe doua paliere. Unul dintre acestea este renegocierea contractelor, caz in care preturile pot scadea cu 3-6 euro pe metru patrat in functie de caracteristicile imobilului (clasa, locatie, infrastructura etc.) si cel de-al doilea este scaderea pretului utilitatilor.

"La partea de birouri, sincer, nu poti sa faci decat doua lucruri: sa reduci chiria si cheltuielile de intretinere, care la cladirile de genul asta au urcat cat casa. Daca acum doi ani erau 3 euro pe metrul patrat acum au ajuns la 5 euro pe metru patrat, ceea ce e fantastic, e aproape o dublare. Vor trebui revizuite foarte serios aceste cheltuieli, care sunt o povara pentru firma", a declarat unul dintre subiectii intervievati.

De asemenea, 60% dintre respondenti considera ca preturile din piata birourilor vor scadea cu 10 - 20% ceea ce duce la o valoare medie de scadere de 16%. Astfel,  37% considera ca preturile vor scadea cu pana la 10%, iar 23% din cei 60% considera ca preturile vor inregistrat o scadere de pana la 20%. 

Jumatate dintre subiecti considera ca piata office a fost mediu afectata de criza financiara, acordand note cuprinse intre 4 si 7 (pe o scala de la 1 la 10, unde 10 inseamna afectata in foarte mare masura), iar 25% dintre acestia considera ca masura afectarii este de peste 7, in timp de alti 25% sub 4.

Pe viitor, brokerii care actioneaza pe piata office se asteapta ca masura in care aceasta este afectata sa creasca din cauza nesigurantei privind incheirea de noi contracte. Unii dintre cei intervievati au precizat ca in momentul de fata mai sunt jucatori pe aceasta piata care rezista datorita contractelor incheiate anterior, insa multe firme care acum functioneaza la limita avariei vor iesi din business.

Cercetarea "Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara" a fost realizata in perioada 10 ianuarie -10 martie 2009. Cercetarea calitativa a fost realizata pe baza a 28 de interviuri in profunzime cu directori generali, directori executivi si directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari si companii imobiliare din Bucuresti, precum si cu persoane cu functii de decizie in institutii bancare/financiare din Romania, dar si consultanti financiari. Cercetarea cantitativa s-a realizat pe un esantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse in esantion.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26689_valoarea_medie_de_scadere_a_preturilor_pe_piata_office_este_estimata_la_16p.html