BankNews.ro - The Business Republic

Piata imobiliara isi va reveni incepand cu 2010, daca se vor relua finantarile
Imobiliare | Data Publicarii: 19-03-2009

Primele semne de revenire a pietei imobiliare sunt asteptate sa apara incepand cu 2010 si sunt asociate cu reluarea finantarii si scaderea preturilor la un nivel considerat acceptabil de clienti, potrivit unei cercetari realizate de NewsIn, in perioada 10 ianuarie - 10 martie 2009.

Majoritatea subiectilor intervievati (26%), reprezentanti ai principalilor dezvoltatori imobiliari si ai mediului bancar, se asteapta ca problemele de pe piata imobiliara sa dureze intre unu si doi ani. Totusi, 22% dintre respondenti declara ca nu pot aprecia durata crizei.

Potrivit acestora, principalul efect care se resimte la nivelul pietei rezidentiale este "blocajul" tranzactiilor, afectate de o scadere apreciata la 90% fata de perioada similara a anului trecut.

Cauzele blocajului, in opinia expertilor citati, tin atat de dificultatile de finantare (proiecte noi / finalizarea proiectelor incepute), cat si de "perceptia negativa a clientilor asupra corectitudinii preturilor", ceea ce se concretizeaza intr-o stare de "asteptare" sau de amanare a comportamentului de cumparare.

Aproximativ 68% dintre respondenti apreciaza ca tranzactiile de tip vanzare/cumparare de pe piata rezidentiala sunt blocate, 86% asociaza blocarea tranzactiilor unei "stari de expectativa" din partea clientilor potentiali.

Sectoarele pietei rezidentiale sunt afectate in mod diferit de criza. Daca in cazul imobilelor vechi majoritatea expertilor imobiliari estimeaza o scadere a preturilor cuprinsa intre 30 - 50%, in cazul imobilelor nou construite scaderea preconizata este de 15 - 25%.

Evolutia preturilor este perceputa diferit prin raportare la diferitele categorii de imobile. In cazul imobilelor vechi este asteptata o scadere medie de 36%, iar in cazul celor nou construite de 21%.

Astfel, 88% apreciaza ca imobilele vechi erau supraevaluate, iar 46% ca pretul imobilelor noi este, in general, corect.

In opinia expertilor citati, exista cerere in piata, dar aceasta nu se concretizeaza in comportament de achizitie ci, in principal, in comportament de inchiriere.

De asemenea, majoritatea dezvoltatorilor intervievati se asteapta la o amanare a proiectelor rezidentiale programate a fi demarate anul acesta, dar si la probleme in finalizarea celor aflate in primele faze de constructie.

Principalele comportamente de adaptare a dezvoltatorilor la caracteristicile actuale ale pietei sunt introducerea sistemului de rate la dezvoltator si reducerea marjei de
profit. In cazul companiilor imobiliare, comportamentul de adaptare consta in reconfigurarea activitatii, adica prin scaderea ponderii vanzarilor in favoarea inchirierilor si reducerea cheltuielilor, in principal cheltuieli administrative si salariale.

Cercetarea "Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara" a fost realizata in perioada 10 ianuarie -10 martie 2009. Cercetarea calitativa a fost realizata pe baza a 28 de interviuri in profunzime cu directori generali, directori executivi si directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari si companii imobiliare din Bucuresti, precum si cu persoane cu functii de decizie in institutii bancare/financiare din Romania, dar si consultanti financiari. Cercetarea cantitativa s-a realizat pe un esantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse in esantion.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26700_piata_imobiliara_isi_va_reveni_incepand_cu_2010,_daca_se_vor_relua_finantarile.html