BankNews.ro - The Business Republic

SUA a votat impozitarea cu 90% a primelor similare celor acordate de AIG
International | Data Publicarii: 20-03-2009

Camera Reprezentantilor din Statele Unite a adoptat joi un proiect de lege ce vizeaza impozitarea cu 90% a primelor precum cele acordate de asiguratorul american AIG, salvat recent de stat, relateaza AFP.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 328 voturi pentru si 93 impotriva. Textul de lege propus de reprezentantul democrat Charles Rangel presupune impozitarea cu 90% a salariilor de peste 250.000 dolari/an, din companiile ce au primit ajutoare guvernamentale de peste 5 miliarde dolari.

"Furia a fost declansata de aroganta si lacomia acestor oameni", a declarat joi presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, descriindu-i pe cei ce au beneficiat de aceste prime.

Republicanii din Camera Reprezentantilor au inaintat inainte un proiect de lege ce permite, potrivit spuselor lor, recuperarea imediata si totala a acestor prime. "Proiectul democrat de lege, care este examinat astazi, nu permite acest lucru", a declarat liderul minoritatii republicane, John Boehner, adaugand ca majoritatea nu va permite ca proiectul republican sa fie inclus pe ordinea de zi.

Scandalul a inceput dupa ce AIG a acordat, in aceasta luna, prime in valoare totala de 165 milioane dolari, pentru a motiva angajatii sa ramana in companie. Zece dintre acestea au avut o valoare cumulata de 42 milioane, insa 11 cadre au parasit deja grupul, ce a primit ajutor public de zeci de miliarde dolari.

Joi, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat ca isi asuma intreaga raspundere pentru scandalul primelor AIG, insa nu si-a manifestat intentia de a demisiona, in ciuda cerintelor inaintate in acest sens de unii republicani.

Anterior, presedintele AIG, Edward Liddy, a spus ca unele dintre platile compensatorii de la compania de asigurari au fost 'dezgustatoare', admitand o plangere publica despre plata unor prime de peste 165 milioane dolari, dupa salvarea companiei de catre contribuabili.

"Nimeni nu stie mai bine decat mine ca AIG a primit ajutoare guvernamentale generoase", a spus Liddy, in varsta de 63 de ani, potrivit textului declaratiei pregatite pentru o audiere de la Congresul SUA.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26720_sua_a_votat_impozitarea_cu_90p_a_primelor_similare_celor_acordate_de_aig.html