BankNews.ro - The Business Republic

Moody's confirma calificativele Romaniei, ce sunt sustinute de datoria publica mica
Economie | Data Publicarii: 20-03-2009

Agentia de evaluare financiara Moody's a confirmat, vineri, ratingurile Romaniei, cu perspectiva stabila, argumentandu-si decizia de mentinere a calificativului Romaniei in categoria "investment grade" prin datoria publica moderata si intarirea institutiilor dupa intrarea in UE.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).

Astfel, ratingul Romaniei pentru imprumuturi in valuta si in moneda straina a fost mentinut la 'Baa3', cu perspectiva stabila.

Plafoanele de tara pentru emisiuni obligatiuni in lei si in valuta au fost confirmate la 'Aa3', respectiv 'A1'. Moody's a mai confirmat plafonul 'Baa3' al depozitelor in valuta, 'P-1' al obligatiunilor pe termen scurt in valuta si plafonul 'P-3' al depozitelor pe termen scurt in valuta.

Perspectivele tuturor ratingurilor si plafoanelor raman stabile.

"Statutul Romaniei de tara cu grad de investitii este sustinut de datoria moderata a guvernului", a declarat Kenneth Orchard, analist al Moody's. "Intarirea treptata a capacitatii institutiilor, datorata in mare parte aderarii la Uniunea Europeana, in urma cu doi ani, este de asemenea importanta", a adaugat el.

Cu toate acestea, Moody's subliniaza ca expansiunea rapida a creditelor interne, sustinuta de intrari masive de capital, a accentuat vulnerabilitatea externa a tarii in ultimii ani. "In plus, din cauza unei politici fiscale mai degraba relaxate din perioada de crestere economica puternica, guvernul este intr-o pozitie slaba in contextul crizei financiare mondiale", a explicat Orchard.

"Problema a fost accentuata si de cresterea cheltuielilor publice pe fondul alegerilor nationale din noiembrie 2008", a mai spus el.

Moody's estimeaza ca economia Romaniei se va comprima in 2009, in contextul in care exporturile sunt afectate de recesiunea din Europa Centrala si de Vest, iar intrarile de capital extern scad. Agentia de rating considera ca asocierea acestor doi factori va duce la o reducere a deficitului de cont curent, ce va determina majorarea somajului si scaderea veniturilor guvernamentale.

"Moody's intelege ca guvernul roman a trebuit sa se imprumute cu dobanzi relativ mari pe piata interna, pentru a finanta un  deficit bugetar in crestere in ultimele luni", a spus Orchard. "Luand in considerare si presiunile balantei de plati, situatia este cu greu sustenabila", a adaugat Orchard.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26732_moodys_confirma_calificativele_romaniei,_ce_sunt_sustinute_de_datoria_publica_mica.html