BankNews.ro - The Business Republic

Banca Mondiala recomanda Romaniei ca sporurile sa reprezinte cel mult 25% din salariile bugetarilor
Economie | Data Publicarii: 20-03-2009

Banca Mondiala recomanda Romaniei ca sporurile sa nu reprezinte mai mult de 25% din salariile bugetarilor, iar acest principiu ar trebui sa stea la baza elaborarii legii unice a salarizarii din sistemul bugetar, au declarat vineri surse guvernamentale.

"Trebuie sa ne asiguram ca odata cu introducerea sporurilor in salariul de baza, nu va creste anvelopa salariala. Totodata, avem in vedere ca toate sporurile, inclusiv sporul de vechime, sa nu reprezinte mai mult de 25% din veniturile angajatilor", au precizat reprezentantii executivului.

Expertii Bancii Mondiale s-au intalnit vineri cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a discuta despre nivelul de salarizare din Romania si despre principiile care vor sta la baza noii legi a salarizarii angajatilor din sectorul bugetar.

Intr-un raport trimis oficialilor de la Bucuresti in 2008, expertii Bancii Mondiale atrageau atentia ca salariul de baza in Romania este o parte disproportionat de mica in cadrul remuneratiilor totale, el variind intre 68% la profesori si 42% pentru angajatii din domeniul sigurantei publice, excluzand sumele platite de angajator pentru contributiile sociale.

Banca Mondiala recomanda guvernului eliminarea sporului de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat.

"Guvernul poate sa ia masuri pentru a realiza o strategie a reformei salariale: in primul rand, ar putea incepe prin a stabili categorii de sporuri si a elabora o abordare gradata a fiecareia. Unele vor fuziona cu salariul de baza imediat, altele se vor rafina sau redenumi si pastra ca sporuri, unele vor putea fi eliminate in timp si altele eliminate cu totul. Se vor inlocui cu garantii, astfel incat angajatilor sa nu le scada salariul in urma acestor schimbari", se sublinia in document.

Expertii Bancii sugerau autoritatilor de la Bucuresti sa ia exemplu tarilor europene unde "primele se limiteaza la aproximativ 10-20% din salariul de baza si au in vedere performanta de-a lungul anului precedent".

Raportul mentiona faptul in sistemul public din Romania se acorda peste 90 de sporuri, prime, bonusuri si indemnizatii si ca sporurile de la politie, jandarmerie, pompieri si servicii secrete se ridica la aproape jumatate din cheltuielile salariale totale.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca poate anticipa cateva dintre masurile pe care Guvernul urmeaza sa le ia, obligat si de un acord cu FMI, printre acestea fiind adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor, monitorizarea regiilor statului si "defrisarea" Codului fiscal.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26733_banca_mondiala_recomanda_romaniei_ca_sporurile_sa_reprezinte_cel_mult_25p_din_salariile_bugetarilor.html