BankNews.ro - The Business Republic

Asteptarile privind evolutia economiei Romaniei s-au imbunatatit usor in martie, dar raman pesimiste
Economie | Data Publicarii: 20-03-2009

Asteptarile legate de evolutia economiei romanesti in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit usor in martie fata de luna anterioara, dar raman cele mai pesimiste din regiune, arata indicatorul ZEW/Erste Group Bank al increderii in mediul de afaceri.

Astfel, indicatorul pentru Romania a urcat cu doua puncte fata de sondajul anterior, dar ramane mult sub zero, la -37,6, ceea ce indica faptul ca asteptarile de inrautatire a situatiei economice sunt mult mai raspandite decat asteptarile de imbunatatire.

Studiul a fost realizat in perioada 27 februarie - 16 martie in randul expertilor financiari.

In legatura cu asteptarile privind economia Romaniei, 43,8% din cei chestionati se asteapta la inrautatirea situatiei, 50% anticipeaza ca situatia va ramane la fel si doar 6,2% prognozeaza o imbunatatire a situatiei.

Toate statele din regiune analizate - Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania - puncteaza negativ la acest indicator, insa perspectivele economiei romanesti sunt cele mai sumbre. Pentru Austria, indicatorul asteptarilor legate de evolutia economica este de -18,7, in crestere cu 5,3 puncte fata de sondajul anterior, Croatia are -14,9, Cehia -25,9, Ungaria -20,7, iar Polonia -23,2.

In privinta situatiei actuale, Romania are al doilea cel mai scazut punctaj, de -59,7, doar Ungaria avand un scor mai slab, de -68,7, care reprezinta diferenta intre procentul celor ce apreciaza situatia drept buna si cei ce o caracterizeaza ca fiind negativa.

In schimb, in legatura cu alti parametri, asteptarile s-au imbunatatit in toate statele din regiune. In cazul Romaniei, cei mai multi experti se asteapta la scaderea ratei inflatiei (-28,9), la cresterea indicelui bursier BET (+10,4) si la aprecierea leului (+10,6).

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26742_asteptarile_privind_evolutia_economiei_romaniei_s-au_imbunatatit_usor_in_martie,_dar_raman_pesimiste.html