BankNews.ro - The Business Republic

Banca Mondiala discuta cu bancile occidentale sa nu isi retraga investitiile din Europa de Est
International | Data Publicarii: 22-03-2009

Banca Mondiala poarta negocieri cu reprezentanti ai bancilor care au afaceri in Europa de Est sa ii convinga sa isi pastreze investitiile in regiune, a declarat presedintele institutiei, Robert Zoellick, pentru publicatia italiana Corriere della Sera, scrie Reuters.

"Discutam cu siguranta, direct cu reprezentantii bancilor", a declarat Zoellick, in cadrul unui interviu acordat la Bruxelles si publicat duminica de Corriere della Sera.

"Noi, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si guvernele lucram toti cu institutiile de creditare, pentru a ne asigura ca nu isi retrag banii din acea parte a Europei", a spus Zoellick.

Multe banci occidentale au investit in Europa Centrala si de Est, ca piata cheie de crestere, inainte de declansarea crizei financiare mondiale. In prezent, exista ingrijorari ca, in conditiile in care regiunea se confrunta cu o recesiune severa, creditele neperformante se vor multiplica, iar monedele se vor deprecia, afectand aceste investitii.

Asa ceva ar putea convinge bancile occidentale, care se resimt ele insesi efectele recesiunii mondiale si fac eforturi sa isi majoreze capitalul de baza, sa se retraga din zona.

Presedintele Bancii Mondiale a spus ca presiunile privind repatrierea fondurilor, facute asupra bancilor occidentale, ar reprezenta un factor negativ.

"Ii incurajez pe ministrii economiei si pe reprezentantii Comisiei Europene sa lucreze cu noi si cu directorii executivi", a spus Robert Zoellick.

Bancherii "stiu ca daca isi retrag investitiile, bancile vor trebui sa faca deprecieri de active si sa accepte pierderile", a adaugat presedintele Bancii Mondiale.

Zoellick a precizat ca discuta cu guvernul italian si cu bancile italiene.

Banca italiana UniCredit este cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, iar concurentul sau de pe piata interna Intesa Sanpaolo are, de asemenea, multe investitii in regiune, ambele banci fiind prezente si pe piata romaneasca.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26756_banca_mondiala_discuta_cu_bancile_occidentale_sa_nu_isi_retraga_investitiile_din_europa_de_est.html