BankNews.ro - The Business Republic

Raiffeisen Bank ataca in forta piata creditelor
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-03-2009

Raiffeisen Bank a lansat o promotie pentru creditul auto in perioada  martie - mai 2009, constand in practicarea unei dobanzi 0%, in primul an, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In cadrul promotiei, creditul "Masina Ta" se acorda cu o perioada de gratie de un an la dobanda (adica se plateste doar creditul, fara costurile de dobanda in primul an). Dobanda dupa primul an este variabila, nivelul actual fiind 19,6%.

Valoarea maxima acordata este de pana la 75 000 Euro si se acorda in echivalent in lei, pe termen de  maxim 7 ani. Creditul se adreseaza tuturor clientilor persoane fizice care doresc sa achizitioneze un autoturism nou cu ajutorul unui credit. "Aceasta promotie ii va sprijinii si pe cei care se inscriu in "Proglamul Rabla", avantajul acestora fiind ca pot constitui avansul de 15% si din prima de casare", spun reprezentantii bancii. 

Creditul poate fi acordat fara girant (gaj pe masina si asigurare full-casco cesionata in favoarea bancii doar pentru credite mai mari de 10.000 Euro), fara carte  de munca, lundu-se in calcul bugetul pe familie.

Raiffeisen Bank a lansat o promotie si pentru creditul de consum in cadrul careia fiecare client care ia un credit de cel putin 1000 lei primeste pana la 200 lei tichete cadou. Promotia este valabila pana in 18 aprilie.

Creditul de consum se acorda pe loc in magazinele partenere fara avans si fara girant. Valoarea creditului poate fi intre 300-10.000 de lei, iar perioada de acordare intre 6 luni si 60 luni. Solicitantul trebuie sa se prezinte la magazinele partenere cu urmatoarele documente: act de identitate original si copie, dar si pentru sot/sotie (daca e cazul), adeverinta de salariu si fisa fiscala. Se completeaza dosarul de credit si se poate achizitiona produsul dorit. Tot atunci se primesc tichete cadou de pana la 200 lei, se mai precizeaza in comunicatul bancii.

Raiffeisen Bank da si startul relaxarii conditiilor de creditare

Din a doua jumatate a anului 2008, majoritatea bancilor prezente in Romania au trecut pe functionarea in regim de avarie. Piata creditarii a inghetat, urmare directa a prudentei institutiilor bancare in acordarea imprumuturilor si a impunerii unor conditii de creditare accesibile doar unei mici parti a populatiei.

Cum rularea banilor sta la baza profitabilitatii bancilor, momentul reinceperii relaxarii creditelor era inevitabil. Gheata a fost sparta de austriecii de la Raiffeisen care, potrivit unor surse din piata apropiate institutiei, au decis atat majorarea sumei pe care un client o poate imprumuta, cat si extinderea gamei de venituri acceptate.

Astfel, o sursa din piata a declarat pentru BankNews.ro, ca pentru creditele de nevoi personale acordate in lei, venitul minim (pe familie) acceptat a fost diminuat de la 150 de euro pe familie, la 120 de euro, iar pentru cele cu o durata mai mare de sapte ani, de la 2.000 lei la 1.500 lei. Valoarea minima a creditului creste de la 300 de euro la 500 de euro. Printre veniturile variabile acceptate suplimentar venitului de baza sunt venitul in acord, comisioanele de vanzari, orele suplimentare sau chiar normele de hrana pentru angajatii ministerului Apararii Nationale.

Modificari similare au fost aplicate la creditele ipotecare. Dincolo de largirea spectrului veniturilor acceptate, prin includerea comisioanelor din vanzari, orelor suplimentare, veniturilor in acord si din chirii, au fost flexibilizate si veniturile din salarii prin luarea in consideratie a veniturilor din fractiunea de norma din contractele incheiate pe perioada nedeterminata, potrivit sursei citate.

Prezenta in Romania din 1998, Raiffeisen Bank a inregistrat in 2008 o crestere a castigurilor cu 75,6%, retailul contribuind cu 50%, operatiunile de trezorerie cu 10%, iar segmentul corporate cu 40%. Activele bancii au avansat la 4,65 mld. euro la sfarsitul anului trecut. Creditele acordate de Raiffeisen au depasit pragul de 2,67 mld. euro, iar depozitele au totalizat peste 3,65 mld. euro. Numarul de unitati a ajuns la 553 la finele lunii decembrie, iar cel al angajatilor la 6.800.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/26772_raiffeisen_bank_ataca_in_forta_piata_creditelor.html