BankNews.ro - The Business Republic

Cei mai multi someri vor proveni din domeniile care isi orientau productia catre export
Economie | Data Publicarii: 25-03-2009

Cei mai multi someri vor proveni, in 2009, din sectorul industrial, mai ales din domeniile care isi orientau productia catre export, din cauza diminuarii drastice a acestei activitati, a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu.

De asemenea, acesta a precizat ca din cauza diminuarii comenzilor si sectorul transporturilor va opera disponibilizari masive.

Totodata, spune Nicolescu, industriile produselor de folosinta indelungata si cele ale serviciilor care nu sunt de stricta necesitate "vor lasa multi someri in urma".

Potrivit reprezentantului organizatiei patronale, principala masura care ar putea duce la pastrarea fortei de munca in posturile actuale ar fi adoptarea cat mai urgent a neimpozitarii profitului reinvestit.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat luni ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200.000-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

"Va fi un numar mai mare de someri la sfarsitul anului si vrem sa ne asiguram ca putem plati indemnizatiile de somaj si masurile active si de formare profesionala ce se impun in acest an", precum si pierderile cauzate de ordonanta de urgenta ce a permis prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj, a declarat ministrul Sarbu.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, 347.707 dintre acestia provenind din sectorul privat.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26889_cei_mai_multi_someri_vor_proveni_din_domeniile_care_isi_orientau_productia_catre_export.html