BankNews.ro - The Business Republic

Ministerul Muncii sustine ca somerii noi vor proveni din toate sectoarele economice
Economie | Data Publicarii: 25-03-2009

Alexandru Petru Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a declarat, miercuri, la Cluj, ca cei 200-300.000 de noi someri anuntati de minstrul Marian Sarbu vor proveni din toate sectoarele economice.

"Din toate. Eu, dupa cum ati remarcat, sunt secretar de stat si coordonez afacerile europene si Fondul Social European. Detalii vizavi de acest subiect mi-e mai greu sa va dau acum, dar pot sa va spun ca toata economia o sa aiba de suferit", a spus Fratean, in cadrul unei conferinte de presa.

Pe de alta parte, oficialul din minister mai sustine ca exista si judete unde sunt zeci de mii de locuri de munca vacante, cum ar fi judetul Dolj.

Secretarul de stat Alexandru Fratean a prezentat, miercuri, la Cluj-Napoca, ajutorul de stat si ajutorul finantat din Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Secretarul de stat considera ca aceste fonduri europene pot ajuta firmele romanesti sa treaca mai usor prin criza economica.

"Este o sansa si cred ca vom avea un foarte mare numar de proiecte si cred ca pachetul de 142 de milioane de euro se va epuiza foarte repede. Romania are nevoie de o infuzie de capital, o infuzie financiara", a spus Fratean, care sustine ca se vor subventiona din acest program peste 20.000 de locuri de munca, 60-70.000 de persoane vor putea fi pregatite profesional pe aceste scheme de finantare si peste 1.000 de intreprinderi vor putea accesa cele trei tipuri de finantari pervazute in Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pe de alta parte, rata de succes a proiectelor deja depus este estimata la 35%. "Rata de succes estimata pana acum, in urma evaluarilor, este in jur de 35%. Este destul de mica, din punctul meu de vedere, pentru ca foarte  multe proicete au fost respinse la eligibilitate, nu la punctaj. Acest lucru inseamna ca nu toata lumea respecta criteriile formale ale cererii de finantare", a mai spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii a anuntat, luni, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane de lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

Rata somajului a urcat la 5,3% in februarie 2009, fiind cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cea din luna anterioara, iar numarul total al somerilor inregistrati a crescut cu 32.953 de persoane, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit ANOFM, la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, din care 347.707 proveneau din sectorul privat.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26891_ministerul_muncii_sustine_ca_somerii_noi_vor_proveni_din_toate_sectoarele_economice.html