BankNews.ro - The Business Republic

Romania s-a imprumutat pentru banci. Cand vor scadea dobanzile?
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-03-2009

Bancile nu mai au motive sa mentina ridicate dobanzile la credite, iar scuzele folosite in ultimele luni nu mai au acoperire. Romania a batut palma cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un acord stand-by in valoare de 12,95 miliarde de euro, la o dobanda anuala de 3,5%, pe o perioada de doi ani, la care se adauga cinci miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE), un miliard de euro de la Banca Mondiala (BM) si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si alte institutii financiare internationale. In total, 19,95 miliarde de euro.

O parte din acesti bani vor asigura un surplus de lichiditate pentru banci, care ar mai putea avea fonduri suplimentare pentru creditarea firmelor si a populatiei si prin reducerea rezervelor minime obligatorii (n.r. - bani pe care bancile sunt obligate sa-i puna deoparte la Banca Nationala a Romanei din finantarile atrase, de 40% la valuta si 18% la lei). Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, confirma ca RMO vor fi reduse treptat, cu cate doua-trei procente. "Este o masura de siguranta impotriva scoaterii banilor din tara de catre bancile-mama din strainatate", a precizat oficialul bancii centrale, potrivit Realitatea FM. Asadar, conditiile pentru reluarea creditarii sunt asigurate, cel putin in teorie.

Cum scad dobanzile

Scaderea RMO a fost un subiect intens dezbatut in mediul bancar in ultimele luni, reprezentantii bancilor acuzand BNR ca le tine blocate fondurile si astfel nu mai pot acorda imprumuturi. Cand banca centrala a redus RMO la finantarea in lei la finele anului trecut, de la 20% la 18%, bancile au avut la dispozitie un surplus de circa doua miliarde de lei pentru a da credite. Acum, in noile conditii, "toate bancile din Romania spera ca acordul cu FMI va duce la o scadere a ratelor dobanzii, prin finantarea de la Fond sau scaderea RMO", a declarat, ieri, presedintele-director general al BRD, Patrick Gelin. Nu exista insa certitudinea ca sumele eliberate prin reducerea RMO nu vor fi scoase din tara. O spune chiar oficialul unei banci comerciale, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Romania.

"Daca se micsoreaza RMO, este un semn rau pentru investitori si nu exista nicio garantie ca acestia se vor intoarce in creditare", a afirmat Diosi. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, exclude insa un asemenea scenariu. El a declarat ieri ca FMI va solicita bancilor-mama sa-si asume mentinerea tuturor liniilor de finantare din Romania, inclusiv a sumelor care s-ar elibera prin reducerea rezervelor minime obligatorii, si chiar sa faca noi aporturi, daca va fi nevoie.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/26929_romania_s-a_imprumutat_pentru_banci_cand_vor_scadea_dobanzile.html