BankNews.ro - The Business Republic

Obama porneste tiparnita de bani
International | Data Publicarii: 26-03-2009

Fostul economist-sef al BM, crede ca presedintele SUA vinde viitorul copiilor americani. Planul american in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, prin care se urmareste cumpararea activelor toxice din piata, va duce poporul american la robie, a declarat fostul economist-sef al Bancii Mondiale Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel. De unde provin acesti bani? Ei vor fi tipariti de banca centrala americana - Federal Reserve System (Fed). Mecanismul este unul destul de complex. Fed va cumpara masiv titluri de trezorerie ale statului american, pentru a avea acoperire pentru noii bani emisi.

Un efect pozitiv ar fi faptul ca va creste si competitia pentru aceste instrumente. O alta acoperire pentru acesti bani o reprezinta cumpararea directa de active toxice din piata de la banci. Gurile rele spun ca, practic, aceste instrumente vor fi cumparate cu bani nascuti din aer, iar riscul pe termen lung este inflatie galopanta. Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, vrea sa usureze bancile de activele toxice, care tin blocat sistemul financiar, folosind bani publici.

In acest mod, cetatenii americani preiau pe umerii lor povara companiilor private, vinovate de izbucnirea crizei financiare. "Sincer, avem de a face cu o jefuire a poporului american. Nu cred ca planul va reusi deoarece cetatenii sunt foarte maniati pe faptul ca pierderile sunt puse pe umerii lor", a declarat pentru agentia Reuters, Stiglitz. "Obama vinde viitorul copiilor ame ricani cu tiparnita", a adaugat el.

Integral in Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/26931_obama_porneste_tiparnita_de_bani.html