BankNews.ro - The Business Republic

Banca Mondiala sustine sistemele de pensii private obligatorii din regiune si dezavueaza masurile luate de autoritati impotriva Pilonului II
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-03-2009

Banca Mondiala isi reafirma sprijinul pentru Pilonul II din Romania si restul statelor Estului si respinge masurile luate de autoritati impotriva acestui sistem. Fondul Monetar International a formulat ieri principalele sale recomandari pentru autoritatile de la Bucuresti, in pregatirea pachetului financiar de ajutor pentru Romania, iar reformarea sistemului public de pensii reprezinta unul dintre punctele centrale.

Banca Mondiala, institutia care a recomandat si supravegheat aplicarea sistemelor de pensii private multipilon in Europa Centrala si de Est si alte circa 20 de state din lume, a elaborat in luna martie a acestui an un raport de tip "primer policy note", pe care l-a transmis autoritatilor din aceste state, printre care si Romania. In cadrul acestui raport, Banca Mondiala isi reafirma sprijinul si sustinerea pentru sistemele de pensii private obligatorii (Pilonul II) si pentru mentinerea cadrului legislativ initial, adoptat de fiecare tara la startul reformei sistemului de pensii (in Romania, 2007).

De asemenea, Banca Mondiala respinge masurile luate de autoritatile unor state impotriva intereselor participantilor la fondurile de pensii private. Desi raportul nu mentioneaza in mod explicit Romania sau alte state din regiune, din motive de discurs diplomatic, din raport reiese suficient de clar ca Banca Mondiala nu este sub nicio forma de acord cu "inghetarea contributiilor" la 2% in Pilonul II romanesc in 2009 si nici cu alte propuneri menite sa afecteze sistemul de pensii private obligatorii din Romania, din regiune sau la nivel mondial.

Concluziile si recomandarile acestui raport al Bancii Mondiale:

  • Autoritatile nu trebuie sa ia masurile abrupte sau sa opereze schimbari bruste in sistemele de pensii private, ca reactie conjuncturala la efectele crizei economice;
  • Sistemele de pensii private obligatorii au fost create de catre Banca Mondiala pentru a functiona si a obtine performante pe perioade lungi de timp. Reactiile conjuncturale la circumstante care apar relativ rar, cum este actuala criza, pot avea consecinte negative pe termen lung si pot afecta capacitatea sistemelor de pensii ca intreg de a furniza participantilor pensii decente in relatie cu nivelul contributiilor realizate;
  • In statele unde sistemele de pensii private au inceput deja faza de plata (payout phase), contracararea unor pierderi de mica amplitudine ce ar putea afecta un numar mic de participanti se poate face si fara a schimba arhitectura institutionala a sistemului;
  • Actuala criza intareste nevoia de a avea sisteme de pensii multipilon cat mai diversificate si cat mai puternice, pentru a proteja participantii de socuri asemanatoare celor pe care le vedem acum, in plina criza economica;
  • Este nevoie de mai multa atentie pentru a contracara expunerea participantilor la fondurile de pensii private la riscuri pe termen scurt. Acest fapt poate fi realizat prin constructia de fonduri (portofolii investitionale) destinate special clientilor apropiati de varsta de pensionare si prin mecanisme de tranzitie graduala a economiilor acestora catre fonduri cat mai conservatoare (sigure) pentru a limita impactul volatilitatii pe termen scurt a pietelor financiare.

In statele cu un nivel redus al economisirii si care nu au niciun sistem privat dezvoltat de economisire pe termen lung, in vederea pensionarii, Banca Mondiala a preluat in urma cu trei decenii initiativa, recomandand autoritatilor sa isi reformeze sistemul de pensii si sa aplice un sistem "multipilon" de pensii de stat si private. Obiectivul: asigurarea unor venituri decente la pensionare pentru generatia actuala, care, din cauza fenomenelor de reducere si imbatranire a populatiei la nivel global (fenomen cunoscut in literatura de specialitate sub numele de "bomba demografica" sau "demographic timebomb"), nu va avea nicio sansa la pensii decente din sistemul public (pilonul I).

De asemenea, in cadrul raportului, Banca Mondiala trece rapid in revista cele 31 de state care au urmat acest model multipilon, oferind si un nivel minim de informatii pentru fiecare tara in parte (vezi raportul atasat).

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta transmiterea acestui raport al Bancii Mondiale catre autoritatile din Romania si din restul statelor din regiune. APAPR considera ca asemenea informari periodice vor ajuta la constientizarea (de catre autoritati, mass-media si publicul larg) a nevoii de economisire privata in vederea pensionarii la standarde decente.

"Mesajul pe care Banca Mondiala il transmite in cadrul acestui raport este simplu si clar: Pilonul II din Romania - si nu numai - este solid, sigur, puternic si stabil si are toate caracteristicile necesare pentru a-si indeplini scopul: pensii decente din sistemul privat pentru generatia actuala de salariati - desigur, in relatie de proportionalitate cu contributiile", a comentat Crinu Andanut, Presedintele APAPR, concluziile si recomandarile facute de Banca Mondiala pentru Romania si restul statelor cu sistem multipilon de pensii.

De altfel, ieri, dupa ce Romania si Fondul Monetar International (FMI) au anuntat ajungerea la un acord privind viitorul pachet financiar de ajutor pentru tara noastra, oficialii FMI au prezentat pe scurt recomandarile de politici publice necesare, iar reformarea sistemului public de pensii, pentru asigurarea sustenabilitatii acestuia pe termen lung, a fost una dintre recomandarile principale ale oficialilor FMI.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/26942_banca_mondiala_sustine_sistemele_de_pensii_private_obligatorii_din_regiune_si_dezavueaza_masurile_luate_de_autoritati_impotriva_pilonului_ii.html