BankNews.ro - The Business Republic

Acordul cu FMI ar putea duce la indeplinirea mai rapida a criteriilor de la Maastricht
Economie | Data Publicarii: 26-03-2009

Romania ar putea indeplini cerintele de inflatie si deficit bugetar din Tratatul de la Maastricht la orizontul anului 2011, ca urmare a acordului cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat, joi, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

"Sub acordul cu FMI, Romania se va apropia mai rapid de cerintele Tratatului de la Maastricht in ce priveste inflatia si deficitul bugetar, la orizontul anului 2011", a spus Anghel.

El a subliniat ca Romania trebuie sa respecte, in primul rand, conditiile asumate cu Fondul, iar, in al doilea rand, sa se concentreze asupra "unor proiecte pe termen foarte lung, in detrimentul unora pe termen foarte scurt, chiar daca acesta este un an electoral".

"Cred ca va fi esential ca aceasta colaborare intre Ministerul Finantelor si banca centrala sa continue, iar banca centrala sa-si poata mentine independenta, ceea ce este un lucru extrem de important", a mai spus Anghel.

Economistul sef al BCR considera ca "suma (de 19,95 miliarde euro, n.r.) este acoperitoare pentru necesitatile din 2009-2010", insa "este posibil sa tragem mai putin decat suma alocata".

"Fara acest acord, pe termen lung ne-ar fi fost mult mai rau. Aceasta plasa de siguranta ne pune la adapost in urmatorii doi ani, chiar si in conditiile in care criza financiara se va inrautati", a comentat Anghel.

"Acest acord ne va invata sa consumam mai putin. Probabil ca numarul somerilor va creste si cred ca va influenta comportamentul nostru investitional si de consum", a mai spus economistul sef al BCR.

Miercuri, FMI a anuntat oficial ca a ajuns la un acord cu Romania pentru o finantare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de circa 20 miliarde euro, la care mai contribuie Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala.

 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26952_acordul_cu_fmi_ar_putea_duce_la_indeplinirea_mai_rapida_a_criteriilor_de_la_maastricht.html