BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: ar fi intelept ca BNR sa nu includa pasivele pe termen lung la calculul RMO
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-03-2009

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca ar fi intelept ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) cele pe termen lung.

Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

"In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a spus Isarescu.

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora. In aceste conditii, rezervele minime ar putea chiar sa ramana la nivelul de 40%, la valute.

"Chiar daca ramanem la 40% (din pasivele in valuta n.r.), dar excludem liniile de finantare pe termen lung, tot vorbim de o reducere foarte mare", a mai spus Isarescu.

In prezent, rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale sunt de 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume. Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.
 
Diminuarea rezervelor minime in valuta va fi extrem de graduala
 
BNR va diminua nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de banci, in contextul angajamentului de imprumut extern, dar scaderea va fi "extrem de graduala", a declarat guvernatorul BNr, Mugur Isarescu.

"Nu va ganditi ca vom reduce nivelul rezervelor minime in valuta de la 40 la 20%. Ajustarea va fi extrem de graduala, deoarece nici economia nu poate absorbi" o cantitate prea mare de bani astfel eliberata, a explicat Isarescu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/26954_isarescu_ar_fi_intelept_ca_bnr_sa_nu_includa_pasivele_pe_termen_lung_la_calculul_rmo.html