BankNews.ro - The Business Republic

Cristian Diaconescu sustine ca bancile din Romania sunt mai solide decat unele din Europa
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-03-2009

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, la Arad, ca institutiile bancare care activeaza in Romania sunt solide in comparatie cu cele din alte zone, chiar din Europa, iar in prezent nu sunt "ingrijorari fundamentale" in legatura cu situatia din tara.

Diaconescu a afirmat ca imprumutul luat de Romania de la FMI si UE  este "un instrument preventiv". "Romania nu se afla in acest moment intr-o situatie economica critica si nu se pune problema unor derapaje dramatice din punct de vedere economic. Nu avem ingrijorari fundamentale in legatura cu situatia din tara noastra. In acest moment, institutiile bancare romanesti sunt solide in comparatie cu alte zone, chiar din Europa, prin reluarea circuitului financiar normal, scaderea cursului de referinta si finantarea deficitului reusim sa depasim un moment deosebit de complicat fata de care exista in aceasta perioada preocupari majore", a declarat Cristian Diaconescu.

Ministrul de Externe a mai spus ca "fiecare tara incearca sa-si tina fondurile acasa". "Sigur, banii s-au scumpit, fiecare tara incearca sa-si tina fondurile acasa, dar, atat sub aspect financiar bancar si economic, dar si sub aspect politic, sa speram ca de la nivelul UE va exista un semnal de coeziune si solidaritate si situatia de criza va fi depasita", a mai spus Diaconescu.

Acesta a mai sustinut prin acordul cu FMI se va intari rezerva Bancii Nationale a Romaniei. "Aspectele legate de acest imprumut s-au discutat si analizat din foarte multe perspective. Au venit foarte multi oameni priceputi care au explicat la televizor o serie de avanataje sau de dezavantaje in legatura cu acesta acord. Prin acordul cu FMI, in special, si in legatura cu suma imprumutata de 11,4 miliarde de euro, drepturi speciale de tragere, nu facem altceva decat sa intarim rezerva Bancii Nationale si sa degrevam statul si Guvernul de responsabilitatea de a scoate lichiditatile de pe piata. Speram ca prin acesti bani, care merg numai la Banca Nationala si nu vor intra in circuitul economic, sa relansam mecanismele de creditare in Romania", a mai declarat ministrul de Externe.

Cristian Diaconescu a sustinut ca s-au facut demersuri din toate mediile politice romanesti pentru a convinge sistemul bancar din tara noastra ca profiturile sa le pastreze, pe cat posibil in Romania. "Vreau sa va asigur ca banii de la FMI si structurile bancare europene, care vor veni in Romania, nu pot iesi din tara. Din aceasta perspectiva, va asigur ca s-au luat toate garantiile, atat la nivel bancar, cat si la nivel politic", a afirmat Diaconescu.

Ministrul a mai sustinut ca in perioada urmatoare, principala forma de contracarare a crizei financiare, si anume sporirea investitiei, sa fie pusa in aplicare. "De altfel, prin restartarea sistemului bancar national urmarim tocmai reducerea dobanzii, deci reintroducerea creditarii, mai ales la nivelul IMM-urilor, deci cu efect imediat in ceea ce priveste bugetul de stat si in legatura cu reducerea somajului, principalele surse de preocupare la nivel european, chiar mondial in legatura cu criza financiara", a declarat ministrul de Externe.

Cristian Diaconescu a fost prezent, vineri, in judetul Arad, pentru a sustine candidatul PSD la Primaria orasului Pecica, unde duminica vor fi alegeri pentru functia de primar.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/27012_cristian_diaconescu_sustine_ca_bancile_din_romania_sunt_mai_solide_decat_unele_din_europa.html