BankNews.ro - The Business Republic

Invataminte din criza financiara
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-03-2009

Pierderile inregistrate de persoanele care au mizat pe actiuni, fonduri mutuale, polite unit-linked in ultimii 2 ani sunt comparabile doar cu inflatia exploziva din anii '90 din Romania. Pentru a nu ajunge relativ repede la bule speculative, precum cele din 2007, ne-am gandit sa va oferim cateva repere utile in viata de investitor.

Nu vanati activele unei companii, ci profitabilitatea, istoricul distributiei de dividende catre actionari, calitatea managementului. La ce bun ca o societate are terenuri valoroase daca nu si le poate vinde? La ce bun ca le poate vinde daca majoritarul nu imparte cu minoritarii sumele obtinute (acordand dividende), ci alege sa le pastreze sine-die in societate, utilizandu-le in interes propriu? Cel mai bun exemplu: SIF-urile. Ani intregi actiunile au fost pompate cu sloganul "au active valoroase". Asta nu le-a impiedicat sa faca, de foarte multa vreme, afaceri proaste vanzand participatiile minoritare cu sume derizorii si cumparand cu nonsalanta actiuni la bursa, de regula pe maxime istorice. Isi mai imagineaza cineva ca SIF-urile isi vor vinde actiunile la BCR si BRD pentru a acorda apoi din banii obtinuti astfel dividende propriilor actionari?

Nu cumparati actiuni doar pentru ca sperati ca le veti vinde mai scump unor prosti. Actiunile se cumpara cand mizati pe rezultate foarte bune in viitor (cum erau actiunile bancare in Romania la inceputul anilor 2000), nu pentru ca sunt ieftine sau au scazut mult. Altfel, e doar loterie demersul dvs. si nu faceti decat sa ingrasati brokerii. Faptul ca extrem de putine actiuni ies mai bine decat dobanzile bancare atunci cand le comparam cu randamentul la dividend (desi includ un risc incomparabil mai mare - o societate poate sa dea faliment, pe cand un depozit bancar are totusi umbrela Fondului de Garantare) spune destul de mult. Atentie mare la analizele brokerilor! Sa arunci preturi-tinta pentru o actiune cu un orizont de 12 luni, e loterie curata. Pe piata pot aparea evenimente care sa schimbe radical perceptia investitorilor intr-o perioada atat de mare.

Uneori e chiar profitabil sa pariati impotriva recomandarii analistilor, dupa un oarecare interval de la data lansarii acesteia (piata are tendinta de a se misca in directia indicata in raport, pentru scurt timp). Diminuati-va investitiile administrate. Fondurile mutuale pe actiuni au pierderi de 50-70% anul trecut. Sa obtii asa rezultate si sa mai iei si bani pentru asta (lunar se percep comisioane de administrare), ni se pare cam mult. Retineti: pe termen lung, bursa, fondurile mutuale nu aduc randamente net superioare depozitelor (vezi indicele BET, care a crescut cu 100% in mai bine de 10 ani). Utilizati-le doar cand exista o perspectiva certa de crestere a economiei, si nu doar promisiunea unor reveniri dupa scaderi mai mari.

Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/27018_invataminte_din_criza_financiara.html