BankNews.ro - The Business Republic

In primele luni de criza, romanii s-au grabit sa puna banii in banci
Finante-Banci | Data Publicarii: 30-03-2009

Dobanzile record promovate de banci la depozitele in lei, de pana la 20% in cazul sumelor mari, a convins romanii sa isi puna banii la banca. Oricat de mari ar fi fost dobanzile insa, in lipsa creditelor, firmele nu au avut de ales si au fost nevoite sa apeleze la banii pusi deoparte pentru zile negre.

In perioada octombrie 2008 - februarie 2009 depozitele populatiei au crescut cu 34,3%, de la 25,21 miliarde de lei la 33,87 de miliarde de lei, conform datelor BNR.

Dobanzile mari oferite de banci la acest tip de economisire, de 16%-18%, cu peste 10% peste ritmul prognozat al inflatiei, sunt una dintre putinele vesti bune aduse de criza. Pentru ca intre ele se imprumutau prea scump (daca se mai imprumutau), bancile si-au intors privirea, dupa multi ani, la populatie ca principala sursa de finantare. Banii luati de la populatie contra unor dobanzi consistente s-au intors in mare parte tot la populatie, prin creditele acordate. In Alba, Maramures, Satu Mare sau Salaj, soldul depozitelor in lei a crescut cu peste 40% in ultimele cinci luni.

In lipsa creditarii insa, firmele nu au mai avut cum sa profite de dobanzile mari si au fost nevoite sa reduca sau chiar sa isi lichideze depozitele bancare. Astfel, din octombrie pana in februarie, soldul depozitelor in lei care apartin agentilor economici a scazut cu circa 3%, de la 17,5 miliarde de lei la 17 miliarde de lei. In Bucuresti, de exemplu, valoarea depozitelor facute de firme a scazut cu aproximativ 6% in acest interval, de la 9,1 miliarde de lei la 8,6 miliarde de lei, in timp ce in Sibiu depozitele in lei ale agentilor economici aproape s-au injumatatit, scazand de la peste 1,7 miliarde de lei la 968 de milioane de lei.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/27040_in_primele_luni_de_criza,_romanii_s-au_grabit_sa_puna_banii_in_banci.html