BankNews.ro - The Business Republic

BEI vrea sa acorde in acest an finantari de 1,5 miliarde euro in Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 30-03-2009

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) vrea sa acorde in 2009 finantari totale de 1,5 miliarde euro in Romania, din care o treime va merge catre firmele mici si mijlocii, o treime catre industrie si restul catre infrastructura, incluzand municipalitatile, a declarat luni vicepresedintele BEI.

"BEI a acordat in Romania anul trecut finantari de aproximativ 1,1 miliarde euro, iar in acest an urmarim sa crestem suma la 1,5 miliarde euro", a spus vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen.

El a completat ca aceste fonduri sunt puse de BEI la dispozitia bancilor din Romania pentru a acorda mai departe imprumuturi catre IMM-uri. Finantarea proiectelor se va face jumatate din fondurile alocate de BEI si jumatate din co-finantarea bancii intermediare.

"Costul pentru imprumuturile astfel acordate este un mix intre pretul practicat de banca intermediara din Romania si BEI, deci este mult mai redus decat costurile practicate in prezent pe piata romaneasca", a adaugat vicepresedintele BEI.

Bancile intermediare se finanteaza la costuri mult mai reduse de la BEI decat s-ar finanta de pe piata sau de la bancile-mama, a mai spus Kollatz-Ahnen.

In 25 martie, Comisia Europeana si presedintia Ecofin au anuntat, intr-o declaratie comuna, ca Romania ar putea sa beneficieze de o crestere semnificativa de fonduri de la BEI, dupa ce a obtinut un pachet de finantare de 20 miliarde euro de la FMI, CE, BERD si Banca Mondiala.

BERD, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Mondiala au lansat luna trecuta un program comun de imprumuturi de pana la 24,5 miliarde euro pentru ajutorarea bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/27057_bei_vrea_sa_acorde_in_acest_an_finantari_de_1,5_miliarde_euro_in_romania.html