BankNews.ro - The Business Republic

Fitch mentine perspectiva negativa pentru ratingul Romaniei, in ciuda acordului cu FMI
Economie | Data Publicarii: 31-03-2009

Fitch mentine perspectiva negativa pentru datoria Romaniei dupa anuntarea acordului de finantare in valoare de 20 miliarde euro de la FMI si alte organizatii internationale, ca urmare a riscurilor de implementare a reformelor, a spus analistul Andrew Colquhoun.

"Perspectiva asupra ratingului ramane negativa", a spus directorul pentru piete emergente al Fitch Ratings, Andrew Colquhoun, precizand ca agentia nu urmareste doar acordul, ci si implementarea acestuia.

De altfel, situatia Romaniei ar putea sa se inrautateasca si mai mult, din cauza conditiilor internationale nefavorabile.

"Perspectivele pentru 2009 sunt bazate pe incertitudine, iar daca evolutia economiei globale va fi negativa, acest lucru va avea consecinte de aceeasi natura si pentru Romania", a mai spus Colquhoun.

Analistul de la Fitch a precizat ca estimarile FMI pentru Romania sunt realiste si sunt apropiate de estimarile agentiei de rating, in conditiile incertitudinii privind climatul economic.

In 25 martie, Fitch estima, intr-un raport, ca economia romaneasca se va contracta cu 4,5% in acest an, iar guvernul va avea dificultati sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de anul trecut. FMI estimeaza o scadere a economiei romanesti cu 4% in acest an, prognoza care a fost insusit atat de Comisia Europeana, cat si de autoritatile romane.

In acelasi raport, agentia de rating mentiona ca riscurile de implementare si finalizare a programului FMI de catre Romania vor fi semnificative si avertiza ca alegerile prezidentiale din acest an ar putea spori presiunea pentru aplicarea unor politici populiste.
 
"Politicienii romani ar putea avea dificultati in implementarea de politici dure, sustenabile, in conditiile in care economia se comprima pentru prima data in ultimii 10 ani, iar alegerile prezidentiale ar putea creste presiunea pentru politici populiste", aratau economistii de la Fitch.

Agentia de rating a retrogradat Romania cu doua trepte, in 10 noiembrie 2008, pana la un calificativ fara recomandare de investitii (junk), si a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru datoria pe termen lung.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a anuntat miercurea trecuta ca Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/27069_fitch_mentine_perspectiva_negativa_pentru_ratingul_romaniei,_in_ciuda_acordului_cu_fmi.html