BankNews.ro - The Business Republic

G20, un grup de tari ce reprezinta 90% din PIB-ul mondial si 80% din comertul international
International | Data Publicarii: 31-03-2009

G20, care se va reuni joi la Londra la nivel de sefi de stat, a fost creat la sfarsitul anilor '90, dupa crizele rusa si asiatica, si regrupeaza principalele state industrializate si emergente din lume, care insumeaza 90% din Produsul Intern Brut mondial, relateaza AFP.

G20 include statele membre G7, adica principalele tari dezvoltate din lume - Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie - si alte 12 state emergente - Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia. Cel de-al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeana, reprezentata de tara care asigura la momentul respectiv presedintia semestriala, in prezent Cehia. Fondul Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM) participa, de asemenea, la lucrarile G20.

Potrivit fondatorilor sai, G20 reprezinta "90% din Produsul Intern Brut mondial, 80% din comertul international (incluzand schimburile interne din cadrul UE - n.red.) si doua treimi din populatia lumii", ceea ce ii confera grupului greutate politica si o legitimitate puternica.

G20 a fost infiintat in 1999 la initiativa G7. Dupa crizele financiare care izbucnisera succesiv in Asia, Rusia si America Latina, acest club al tarilor bogate a vrut sa creeze o organizatie mai extinsa in care principalele puteri mondiale, inclusiv statele emergente, sa poata lucra in comun pentru rezolvarea si evitarea acestor turbulente.

La un nivel mai general, G20 serveste si drept forum pentru discutarea problemelor bugetare si monetare, de comert, crestere economica si energie.

La inceput limitat la o reuniune anuala a ministrilor de finante si sefilor bancilor centrale, G20 a luat anvergura anul trecut, odata cu izbucnirea crizei financiare mondiale, cand o prima reuniune la nivel de sefi de stat a avut loc in 15 noiembrie la Washington, la propunerea fostului presedinte american George W. Bush.

Pe langa membrii permanenti, Marea Britanie, care prezideaza anul acesta G20, a invitat mai multe state si organizatii internationale la summitul din 2 aprilie, printre care Spania, Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Uniunea Africana si Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD).

Cel de-al doilea summit G20 se va desfasura in cel mai mare centru de conferinte din Londra, Excel, in estul capitalei britanice.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/27071_g20,_un_grup_de_tari_ce_reprezinta_90p_din_pib-ul_mondial_si_80p_din_comertul_international.html