BankNews.ro - The Business Republic

Seful BCR: scaderea dobanzilor la credite ar convinge oamenii sa cumpere locuinte
Finante-Banci | Data Publicarii: 31-03-2009

Scaderea dobanzilor practicate de banci pe segmentul creditelor ipotecare ar convinge oamenii sa cumpere locuinte, in conditiile in care este nevoie de restabilirea increderii in piata, a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

"Nu cred ca este nevoie de masuri suplimentare din partea Guvernului. Esentiala este restabilirea increderii, iar scaderea dobanzilor ar convinge oamenii sa cumpere locuinte", a spus Bruynseels, intrebat daca ar considera necesare noi stimulente din partea mediului politic pentru relansarea creditului ipotecar.

Principalele noua grupuri bancare straine prezente pe piata din Romania au semnat, saptamana trecuta, la Viena, un angajament pentru mentinerea finantarilor pe piata locala.

In acelasi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala va reduce gradual rezervele minime constituite de banci, dar ar putea incepe cu modificarea bazei de calcul a acestora, prin excluderea finantarilor pe termen lung.
 
BCR si-a sporit volumul de credite pe segmentul IMM cu 7% in primele doua luni din 2009

 
Soldul creditelor acordate de BCR intreprinderilor mici si mijlocii a crescut in primele 2 luni din 2009 cu 7%, de la 2,5 miliarde euro la finalul lui 2008, a spus, luni, presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels.

"Cerere de credite exista in continuare din partea intreprinderilor mici si mijlocii, iar banii pe care ii vom oferi IMM prin linia de finantare de la BERD vor fi destinati atat nevoilor de capital, cat si pentru nevoile curente ale companiilor", a spus Bruynseels, adaugand ca se asteapta la o crestere a creditarii cu 15-20% pe parcursul acestui an.

Referitor la nivelul imprumuturilor neperformante, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR) a mentionat ca acesta este in crestere la nivelul pietei, insa, in cazul BCR, nu a ajuns la un nivel "ingrijorator".

In acest sens, BCR renegociaza contractele de creditare cu IMM prin rescadentarea imprumuturilor si micsorarea ratelor lunare "de la caz la caz", a precizat Bruynseels.

"Am restructurat creditele pentru 500 de clienti care au accesat imprumuturi ipotecare", a spus Bruynseels.

Totodata, presedintele executiv al BCR sustine ca se asteapta la o scadere a dobanzilor in piata in perioada urmatoare, ajustarea urmand sa apara din piata, chiar inaintea relaxarii politicii monetare din partea bancii centrale.

"Scaderea rezervelor minime obligatorii va fi graduala, dar nu ma astept sa se intample prea repede", a mentionat insa Burynseels.

BCR a semnat cu BERD un acord pentru o linie de finantare de 100 de milioane euro pentru credite destinate IMM-urilor. Pentru acest tip de imprumuturi, Bruynseels a precizat ca IMM-urile isi pot alege varianta optima si se pot finanta si in lei.

"As sfatui companiile sa se imprumute in moneda in care au veniturile. Daca primesc valuta, este preferbail sa se imprumute in valuta, iar daca au  veniturile in lei, atunci sa opteze pentru credite in moneda nationala", a precizat reprezentanul BCR.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/27078_seful_bcr_scaderea_dobanzilor_la_credite_ar_convinge_oamenii_sa_cumpere_locuinte.html