BankNews.ro - The Business Republic

90% dintre romani vor un imprumut anul acesta
Finante-Banci | Data Publicarii: 31-03-2009

In ciuda somajului in crestere si a situatiei economice dificile, aproape 90% din romani vor sa contracteze un imprumut anul acesta. Potrivit unui studiu de compania de cercetare Dadaelus, majoritatea romanilor viseaza sa ia anul acesta un credit sau sa cumpere un bun in rate. Studiul arata ca 86% dintre cei intervievati vor sa mearga la banca pentru contractarea unui imprumut si 80% vor recurge la rate pentru a-si cumpara un bun de folosinta indelungata. Mai putin de un sfert din populatia intervievata a declarat insa ca va cumpara produse in rate, dar mai ieftine (21%).

In ceea ce priveste economiile, romanii vor sa vorbeasca mai putin la telefon anul acesta (17%), sa foloseasca mai rar autoturismul propriu (17%) si sa "rareasca" iesirile in baruri, cluburi sau restaurante.

In schimb, 14% dintre persoanele chestionate si-au propus sa depuna bani la un fond privat de pensii, iar 11% sa investeasca bani cumparand o casa sau un teren.
Un lucru e cert - romanii nu vor sa renunte, in 2009, la concedii. Aproape jumatate dintre cei intervievati intentioneaza sa mearga in vacanta peste hotare, iar o treime prefera concediul intr-o statiune din tara. Asta, in conditiile in care, 35% dintre cei intervievati spun ca veniturile lunare abia le ajung pentru strictul necesar.

Rezultatele studiului sunt confirmate si numarul mare de vizitatori ai Targului de Turism al Romaniei - 50.000, fiind achizitionate peste 6.000 de pachete turistice, atat pe segmentul intern, cat si pe outgoing. Mai mult, cele mai cautate au fost pachetele all inclusive si ultra all inclusive cu preturi cuprinse intre 600 si 1800 de euro per sejur.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1003 persoane si are o eroare maxima admisa de plus minus 3%.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/27089_90p_dintre_romani_vor_un_imprumut_anul_acesta.html