BankNews.ro - The Business Republic

Statele din UE au cazut de acord pentru majorarea contributiei la FMI pana la 125 miliarde euro
International | Data Publicarii: 03-09-2009

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au cazut de acord, miercuri, sa creasca cu doua treimi promisiunea de contributie la Fondul Monetar International (FMI), la 125 miliarde euro, a anuntat Andreas Borg, ministrul de finante al Suediei, tara care detine in prezent presedintia UE.

"Am avut un acord pe problema finantarii pentru FMI. Suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitati pentru finantarea organizatiei internationale. Astfel, cand vom merge la Londra si la Pittsburgh ne vom angaja sa ne crestem contributia. Ne-am inteles asupra sumei de 125 miliarde euro", a precizat Borg.

Anterior, tarile UE se angajasera sa contribuie la FMI cu 75 miliarde euro (circa 100 miliarde dolari).

Luni, Franta si Germania au anuntat ca au solicitat tarilor membre ale UE sa-si majoreze promisiunea de a aduce fonduri suplimentare la FMI. In aprilie, tarile bogate si emergente din G20 s-au angajat sa aduca FMI fonduri suplimentare de 500 miliarde dolari, in cadrul unor acorduri noi de imprumut, pentru a intari capacitatile de creditare ale institutiei.

Tot luni, ministrul britanic de finante, Alistar Darling, a anuntat ca Marea Britanie s-a angajat sa aduca in plus 11 miliarde dolari la FMI si a cerut UE sa-si majoreze resursele puse la dispozitia institutiei financiare internationale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/31830_statele_din_ue_au_cazut_de_acord_pentru_majorarea_contributiei_la_fmi_pana_la_125_miliarde_euro.html