BankNews.ro - The Business Republic

CE solicita bancilor sa limiteze bonusurile inainte sa le aprobe planurile de restructurare
International | Data Publicarii: 12-09-2009

Comisia Europeana le va solicita multor banci care se confrunta cu dificultati sa-si schimbe structura bonusurilor inainte sa le aprobe planurile de restructurare, a declarat vineri comisarul european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes, citata de Wall Street Journal.

Comisia analizeaza  "structura de stimulente salariale" ca parte a monitorizarii bancilor care au primit finantare si garantii de la stat pentru a rezista crizei financiare, a explicat Kroes, intr-un discurs in fata specialistilor in probleme antitrust in Italia.

Ea a explicat ca, pe masura ce incearca sa se stabilizeze si sa scape de implicarea guvernelor, bancile trebuie sa propuna Comisiei planuri de restructurare bazate pe un model de afaceri sustenabil. In cadrul acestor planuri, multe banci au furnizat "o serie de angajamente privind incadrarea bonusurilor".

Bonusurile platite conducerilor de banci au provocat nemultumire in majoritatea tarilor europene, deoarece multe banci au fost salvate din bani platiti de contribuabili. Liderii din G20, grupul celor mai mari economii, trebuie sa discute problema bonusurilor pe 25 septembrie, la Pittsburgh, in conditiile in care Franta si Germania sunt principalele sustinatoare ale restrictiilor pentru bonusurile bancherilor.

"Pe scurt, nu am asteptat initiativa G20 pentru a trata problema primelor din sectorul financiar", a declarat Kroes.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32124_ce_solicita_bancilor_sa_limiteze_bonusurile_inainte_sa_le_aprobe_planurile_de_restructurare.html