BankNews.ro - The Business Republic

Europarlamentarul german Elmar Brok nu vrea salarii minime egale in Germania si Romania
Actualitate | Data Publicarii: 20-09-2009

Europarlamentarul crestin-democrat Elmar Brok a declarat intr-un interviu pentru Deutschlandradio ca nu este de acord cu introducerea unui salariu minim egal in Germania si Romania, dar ca muncitorii din alte tari care lucreaza in Germania trebuie platiti egal cu cei germani.

Intrebat daca ar fi in favoarea introducerii unui salariu minim unitar la nivelul UE, Brok, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, a raspuns ca nu ar sprijini o asemenea propunere.

"Nu putem introduce un salariu minim european, pentru ca diferentele sunt prea mari. Acelasi salariu minim pentru Romania si Germania nu ar avea sens. Principiul tarii de origine prevede tocmai ca, atunci cand intr-un stat UE exista un salariu minim, sa fie respectat astfel incat muncitorii din alte state sa nu lucreze sub acest prag. Sunt pentru salariul minim, dar nu pentru unul egal in toate tarile UE", a spus Brok.

Politicianul german este si liderul Asociatiei angajatilor crestin-democrati din UE, implicandu-se activ in modelarea legislatiei muncii pentru a evita dumpingul pe piata muncii din Germania.

"Dumpingul pe piata muncii poate fi evitat daca facem un control al principiului tarii de origine, astfel incat fiecare sa fie platit la acelasi tarif pentru aceeasi munca depusa intr-un stat membru. Structurile salariale nu trebuie sparte prin aplicarea directivei referitoare la libera circulatie a serviciilor in UE", a explicat politicianul crestin-democrat.

Fost presedinte al comisiei de afaceri externe in Parlamentul European, Brok este si unul dintre numele vehiculate pentru postul de viitor comisar european din partea Germaniei.

Alte nume vehiculate in mediile germane privind postul de comisar sunt Roland Koch, premierul landului Hesse, si Peter Hinze, fost secretar general al CDU, dar, in functie de rezultatele alegerilor legislative din 27 septembrie si de componenta coalitiei de guvernare, postul de comisar ar putea merge si la liberali.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32372_europarlamentarul_german_elmar_brok_nu_vrea_salarii_minime_egale_in_germania_si_romania.html