BankNews.ro - The Business Republic

Guvernul poate plati fara nicio problema salariile si pensiile pana la finalul anului, asigura Boc
Politica | Data Publicarii: 20-09-2009

Premierul Emil Boc a dat asigurari, sambata, ca Guvernul are suficiente resurse pentru a asigura "fara nicio problema" plata salariilor bugetarilor si a pensiilor pana la finalul acestui an, in conditiile in care bugetul agreat cu FMI include toate sumele necesare.

"Vreau sa fiu foarte clar si sa nu las vreo urma de indoiala: salariile, pensiile, alocatiile sociale, toate obligatiile sociale ale statului vor fi platite pana la sfarsitul anului fara niciun fel de problema", a afirmat Boc.

El a dat, de asemenea, asigurari ca guvernul are resursele financiare pentru sustinerea pensiei minime, care va creste de la 300 lei la 350 lei din octombrie, precizand ca masura a fost acceptata de FMI.

Mai devreme, presedintele PNL, Crin Antonescu, a cerut public, la Buzau, premierului Emil Boc, dar si presedintelui, sa spuna daca mai sunt bani pentru a plati salariile si pensiile in urmatoarele luni, afirmand ca in tara oamenii sunt din ce in ce mai ingrijorati de acest lucru.

Ideea unor eventuale probleme in plata pensiilor si salariilor de catre stat a fost adusa in discutie si de catre presedintele PSD, Mircea Geoana, care a declarat, la inceputul acestei saptamani, in contextul disensiunilor din coalitia PDL-PSD, ca o eventuala excludere a social-democratilor de la guvernare ar putea duce inclusiv la imposibilitatea platii salariilor si pensiilor. 

"Daca vom avea o criza politica de proportii in Romania, pentru ca o eventuala rupere a acestei coalitii inseamna o criza politica de proportii, putem sa fim siguri ca se vor intampla cateva lucruri de o maniera automata: unu, va exista o dificultate in crearea unui eventual nou Guvern, doi, ceea ce este si mai grav, in mod sigur transele de imprumut de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana vor fi amanate probabil sine die", a apreciat Geoana.

"Cine arunca acuma o bruma de stabilitate politica in aer este responsabil si va fi responsabil pentru adancirea crizei si pentru o eventuala lipsa de resurse pentru pensii si salarii in Romania. Pentru ca banii de la Fond si de la Banca si de la Comisia Europeana vin in proportie mare pentru a ajuta acest deficit bugetar, care pana la urma inseamna finantarea functionarii statului roman", a mai afimat liderul PSD. 

La a doua evaluare a Romaniei, din august, reprezentantii FMI au anuntat ca sunt de acord ca jumatate din ultimele doua transe prevazute pentru acest an sa acopere deficitul bugetar, in loc sa mearga integral in rezerva valutara administrata de BNR, asa cum era stabilit initial.

Sumele acordate de Comisia Europeana erau destinate de la inceput pentru acoperirea deficitului bugetar, prevazut in acest an la 7,3% din PIB, sau 36,5 miliarde lei (8,7 miliarde euro).

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32377_guvernul_poate_plati_fara_nicio_problema_salariile_si_pensiile_pana_la_finalul_anului,_asigura_boc.html