BankNews.ro - The Business Republic

Raiffeisen: Instabilitatea politica ar putea periclita acordul Romaniei cu FMI si CE
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-10-2009

Instabilitatea politica ar putea limita capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, pentru reducerea deficitului bugetar, ceea ce ar putea periclita acordul extern incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, avertizeaza analistii Raiffeisen Bank.

Astfel, intr-un comentariu publicat joi, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, subliniaza ca turbulentele de pe scena politica "ar putea ameninta acordul Romaniei cu FMI si UE, ceea ce ar avea un impact negativ asupra perceptiei riscului in Romania si in consecinta asupra cursului de schimb si economiei reale", accentuand recesiunea.

El subliniaza ca, in plan politic, exista doua solutii disponibile in prezent. In primul caz, vor fi numiti ministri interimari in locul celor de la PSD, iar Executivul ar putea functiona pentru 45 de zile, inainte sa se formeze un nou guvern, care sa fie aprobat de Parlament. In al doilea caz, un nou guvern poate fi format imediat si aprobat de Legislativ.

"De asemenea, nu se preconizeaza formarea unei noi coalitii, ceea ce inseamna instabilitate politica prelungita in lunile urmatoare. Amintim si ca alegerile prezidentiale sunt programate pentru 22 noiembrie 2009", mai subliniaza economistul.

Ca reactie la evenimentele politice, leul s-a depreciat, in prima parte a sedintei, cu 1,2% fata de euro.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,2495 lei/euro, nivel neatins din 22 septembrie, in crestere cu peste cinci bani (1,22%) fata de cel de miercuri, in urma crizei politice declansate de remanierea vicepremierului Dan Nica si iesirea PSD de la guvernare.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32787_raiffeisen_instabilitatea_politica_ar_putea_periclita_acordul_romaniei_cu_fmi_si_ce.html