BankNews.ro - The Business Republic

Peste jumatate dintre bebelusii din tarile dezvoltate ar urma sa atinga varsta de 100 de ani
Diverse | Data Publicarii: 02-10-2009

Mai bine de jumatate dintre bebelusii nascuti acum in tarile dezvoltate ar trebui sa ajunga sa-si serbeze 100 de ani de viata si chiar intr-o stare de sanatate buna, daca se va mentine ritmul cresterii sperantei de viata inregistrat in ultimele doua secole - informeaza AFP.

Potrivit unui studiu condus de profesorul Kaare Christensen de la Universitatea din Odense (Danemarca) si publicat de Lancet, cresterea sperantei de viata a fost de circa 30 de ani in secolul XX in Europa occidentala, in America de Nord sau Australia, fiind mai mare in Japonia si in anumite tari precum Spania si Italia.

Probabilitatea ca persoanele in varsta de 80 de ani sa atinga 90 de ani era in 1950 de 15%-16% pentru femei si de 12% pentru barbati. In 2002, aceasta probabilitate era de 37% si, respectiv, 25%, iar in Japonia, tara in care longevitatea are mai multe sanse, depaseste astazi 50% in randul femeilor.

Luand in calcul rata mortalitatii, rezulta ca trei bebelusi din patru nascuti in tari bogate ar trebui sa poata trai cel putin pana la 75 de ani, chiar daca nu se amelioreaza conditiile de sanatate medii ale populatiei. Daca acestea se vor ameliora in acelasi ritm ca in cursul ultimelor doua secole, majoritatea acestor copii ar trebui sa poata atinge varsta de 100 de ani.

Cercetatorii deduc ca 'vieti foarte lungi sunt probabil destinul majoritatii persoanelor care traiesc astazi in tari dezvoltate'. In plus, dizabilitatile ar urma sa fie limitate.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/32821_peste_jumatate_dintre_bebelusii_din_tarile_dezvoltate_ar_urma_sa_atinga_varsta_de_100_de_ani.html