BankNews.ro - The Business Republic

Pogea: Majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei ar aduce la bugetul de stat circa 126 milioane lei
Economie | Data Publicarii: 13-10-2009

Majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei ar diminua veniturile obtinute de stat din impozitul pe profit, dar ar creste incasarile la bugetul asigurarilor sociale si astfel s-ar inregistra un plus general de 126-130 milioane lei, a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Deducerea impozitului de 16% platit de firme pentru cresterea salariilor cuprinse intre 600 si 1.000 de lei, odata cu majorarea salariului minim pe economie la 705 lei in 2010, ar determina incasari mai mici ale statului pe impozitul pe venit, insa pe net bugetul statului ar castiga circa 126 de milioane (lei) din cresterea incasarilor la bugetul asigurarilor sociale. Se oficializeaza astfel plata salariilor mai mici de 1.000 de lei. Guvernul este pentru majorarea salariului minim intre 600 si 740 de lei. Cred ca 705 lei se apropie de realitate, cu conditia ca fondul de salarii sa fie flexibil", a declarat Pogea.

Ministrul Finantelor a precizat, insa, ca dinamica cresterii salariilor trebui corelata cu "capacitatea economiei si a companiei de a-l sustine" si a precizat ca asteapta pana miercuri ca sindicatele sa vina cu o propunere de crestere a salariului minim pe economie "ce nu ar trebui sa conduca la o crestere cu aceeasi dinamica a fondului salariilor".

Sindicatele si patronatele nu au ajuns nici luni la vreun acord cu privire la cresterea salariului minim la 705 lei, dupa ce patronatele au cerut ori inghetarea salariului minim la 600 de lei in primele 6 luni din 2010, ori flexibilizarea grilei din contractul colectiv de munca cumulata cu o deducere a impozitului de 16% pentru cresterile salariale cuprinse intre 600-1.000 lei.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat la finalul negocierilor de la ministerului Muncii ca "partea sindicala va veni miercuri cu o propunere de mecanism de determinare a fondului de salarii la nivelul fiecarei companii, care sa tina cont de inflatie si cifra de afaceri".

Liderul BNS a mai spus ca "inghetarea salariilor pe primele sase luni ar fi o eroane intrucat salariul minim inghetat nu va face decat sa ingroase randul salariatilor care se inscriu pe listele de asteptare pentru ajutoare sociale, in conditiile in care, in prezent, statul acorda aproape 18 milioane de diverse ajutoare sociale".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33166_pogea_majorarea_salariilor_mai_mici_de_1000_lei_ar_aduce_la_bugetul_de_stat_circa_126_milioane_lei.html