BankNews.ro - The Business Republic

Fortune: China cumpara lumea
International | Data Publicarii: 13-10-2009

Gratie marfurilor ieftine, exportate masiv deopotriva in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, China a ajuns sa aiba o rezerva valutara externa de 2.000 miliarde dolari, aproximativ echivalenta cu deficitul raportat de Statele Unite ale Americii in ultima perioada.

Pentru a-si rebalansa economia si intretine cresterea exploziva, guvernul chinez a realizat sau urmeaza sa realizeze o serie de investitii in care sumele tranzactionate sunt de ordinul miliardelor de dolari. Revista Fortune enumera cateva din cele mai mari proiecte comerciale aflate pe lista Chinei.

In 2004, Lenovo, cel mai mare producator de calculatoare din China, achizitiona divizia de PC-uri a IBM, devenind in acest fel al treilea mare jucator mondial pe piata computerelor personale.

Pentru a tine in priza o economie atat de puternica, China are nevoie de cantitati uriase de resurse naturale. In consecinta, China's National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a investit masiv in Nigeria, tara cunoscuta pentru rezervele importante de hidrocarburi. Autoritatile chineze vor sa incheie o intelegere cu Nigeria prin care sa-si asigure accesul la 6 miliarde de barili de petrol. Suma vehiculata este de 30 miliarde dolari.

Tot accesul la resurse este vizat si prin intelegerea cu gigantul petrolier brazilian Petrobras. Compania a primit din partea China Development Bank un imprumut de 10 miliarde dolari pentru dezvoltarea unei proiect petrolier pe coasta braziliana.

Pe lista energetica a Chinei se afla si Iranul. In iunie, China National Petroleum a directionat 5 miliarde dolari spre un zacamant de gaz de pe teritoriul iranian.

Firmele de constructii chineze s-au raspandit peste tot in lume. Ultimul mare proiect castigat este constructia de cai ferate, sosele si stadioane in Angola, tara care va gazdui Cupa Natiunilor Africane.

Chiar daca valoarea afacerii nu este spectaculoasa, achizitia marcii Hummer are o valoare mai mult simbolica, acest brand fiind un simbol al automobilelor puternice americane. Tranzactia s-a incheiat in urma cu cateva zile, suma incasata de GM fiind de 150 milioane dolari.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/33173_fortune_china_cumpara_lumea.html