BankNews.ro - The Business Republic

BoE ar trebui sa cumpere active de pana la 200 miliarde lire ca sa asigure revenirea economiei
International | Data Publicarii: 13-10-2009

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England (BoE), ar trebui sa-si extinda luna viitoare programul de cumparare de active pana la 200 miliarde lire sterline (316 miliarde dolari), pentru a asigura iesirea economiei britanice din recesiune, a anuntat Camera de Comert (BCC), citata de Bloomberg.

"In cazul relaxarii cantitative, exista posibilitatea de mai mult. Aceasta revenire fragila pe care am inceput sa o observam trebuie neaparat alimentata, astfel ca ar putea fi adaugate alte 25 miliarde lire", a declarat directorul general al BCC, David Frost, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Oficialii bancii centrale au semnalat ca vor reevalua in noiembrie programul de cumparare de active in valoare de 175 miliarde lire, dupa ce initiativa guvernatorului Mervyn King de a majora stimulii a fost respinsa in luna august.

Chiar daca increderea in randul producatorilor a crescut in trimestrul ce s-a incheiat in septembrie pana la cel mai inalt nivel de la inceputul lui 2008, nivelul productiei si comenzilor sugereaza ca produsul intern brut (PIB) fie a stagnat fie a scazut, a declarat economistul-sef al BCC, David Kern.

Deprecierea lirei fata de dolar, cu 20% de la jumatatea anului trecut, sustine vanzarile in strainatate, a declarat Frost.

"Este in mod clar un efect benefic", dar "cresterea cererii pentru exporturi depinde foarte mult de revenirea mondiala", a adaugat Frost.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33194_boe_ar_trebui_sa_cumpere_active_de_pana_la_200_miliarde_lire_ca_sa_asigure_revenirea_economiei.html