BankNews.ro - The Business Republic

Reluarea cresterii economice la nivel mondial atrage un val de euforie pe pietele financiare
International | Data Publicarii: 16-10-2009

Aurul depaseste record dupa record, euro a trecut la asaltul dolarului, petrolul se scumpeste, iar bursele cresc, investitorii fiind cuprinsi de un val de euforie, pe fondul revenirii pe crestere a economiei mondiale si a profiturilor mari ale companiilor vedete de pe Wall Street, relateaza AFP.

In timp ce brokerii anuntau in urma cu cateva saptamani ca sunt asteptate turbulente in octombrie, perioada nefasta in mod traditional pentru pietele de capital, bursele sunt, din contra, antrenate intr-un raliu de toamna, ce prelungeste redresarea spectaculoasa, inceputa in primavara.

Aurul si-a depasit recordurile istorice din 2008 si avanseaza zilnic spre pragul care nu a mai fost atins vreodata, de 1.100 dolari pe uncie. Pretul petrolului a crescut in aceasta saptamana peste 75 dolari pe baril la New York, nivel considerat "pret de echilibru" pentru tarile din OPEC, dupa ce scazuse la 30 dolari pe baril anul trecut. Piata valutara a fost, de asemenea, cuprinsa de o efervescenta pe care nu o mai cunoscuse de mai multe luni.

In schimb, dolarul, care in mod paradoxal se intarise in perioada crizei financiare, se prabuseste in prezent in fata altor valute puternice, precum euro, al carei curs a depasit nivelul de 1,50 dolari.

Indicele Dow Jones a depasit miercuri pragul de 10.000 de puncte pentru prima data dupa caderea Lehman Brothers, simbol absolut al revenirii increderii investitorilor. Printre factorii care au favorizat aceasta crestere trebuie remarcata redresarea, chiar daca foarte graduala si inca fragila, a economiei mondiale. Germenii cresterii, aparuti in primavara, s-au inradacinat, mai arata AFP.

Franta, Germania si Japonia au iesit oficial din recesiune, iar SUA si Marea Britanie nu vor intarzia sa le urmeze, in vreme ce China ar putea inregistra o crestere economica de 8,5% in acest an, potrivit FMI. Cireasa de pe tort o reprezinta profiturile trimestriale mai mari decat cele prevazute, anuntate in aceasta saptamana de mai multi giganti de pe Wall Street, precum Intel, JPMorgan si Goldman Sachs.

In acest moment, tot mai multi experti incep sa se teama de dezvoltarea unei noi "bule". Daca rezultatele companiilor americane vor continua sa depaseasca asteptari "miscarea euforica s-ar putea transforma in isterie", a avertizat Howard Wheeldon, de la cabinetul londonez BGC Partners. El se arata ingrijorat de caderea neintrerupta a dolarului, pentru care economia mondiala ar putea plati foarte scump, deoarece ar putea submina bazele redresarii economice, in special in Europa.

"Problema este ca petrolul si numeroase alte materii prime sunt tranzactionate in dolari si daca valoarea acestei monede se prabuseste, preturile acestora se vor ajusta automat in crestere, iar noi toti vom plati oalele sparte", a explicat Wheeldon.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33325_reluarea_cresterii_economice_la_nivel_mondial_atrage_un_val_de_euforie_pe_pietele_financiare.html