BankNews.ro - The Business Republic

Fairwind Securities deconteaza vineri o tranzactie cu certificate pe indici, prin sistemul RoClear
Bursa | Data Publicarii: 16-10-2009

Casa de brokeraj Fairwind Securities a realizat o tranzactie test cu certificate pe indici, decontarea acesteia urmand sa se efectueze vineri prin sistemul RoClear al Depozitarului Central, a spus directorul general adjunct al Fairwind, Corina Palanciuc.

"Maine (vineri - n.r.) vom face prima decontare prin Depozitarul Central. A fost o tranzactie de valoare mica, de test, pentru a putea face o comparatie a costurilor si sa verificam circuitul bancar. La un prim calcul, credem ca vom reduce costurile de decontare cu 15-20%. Am avut cereri din partea clientilor pentru aceste produse si am incercat sa le facem cat mai accesibile", a spus Corina Palanciuc.

"Totodata, am cerut si calificarea acestor certificate pe indici la CNVM. Ele sunt deja inregistrate la Depozitar si incepand din aceasta saptamana clientii pot face tranzactii cu ele", completeaza directoarea Fairwind

In urma cu cateva zile, casa de brokeraj Fairwind Securities, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a solicitat Depozitarului Central sa inregistreze in sistemul RoClear certificatele pe indicii ROTX si CROX emise de Volksbank, pentru a reduce costurile suportate de clientii la tranzactiile cu aceste instrumente.

"Clasificarea certificatelor pe indici ca instrumente financiare este o premiera in Romania si a pornit de la interesul exprimat de clientii nostri fata de astfel de instrumente. Oferim in prezent tranzactii pe 100 de piete internationale si suntem intr-un proces continuu de cautare si promovare de noi oportunitati de investitii pentru clientii nostri", declara Corina Palanciuc.

Ea preciza ca, din punct de vedere tehnic, inregistrarea in sistemul RoClear al Depozitarului Central ofera mai multe avantaje: permite clientilor sa faca plata in tara, Depozitarul Central furnizeaza clientului extrasul de valori mobiliare si toate informatiile necesare despre titluri, iar costurile sunt mai reduse in comparatie cu serviciile similare

Certificatele pe indici (Index Certificates) intra in categoria produselor structurate, avand ca activ suport un indice bursier a carui unitate de marime sta la baza valorii respectivelor certificate.

Activul de baza pentru certificatul ROTXEUR este indicele ROTX. Acesta este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free float, care reflecta evolutia celor mai lichide actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind calculat si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena.

Certificatul CROXEUR are ca activ suport indicele CROX. Acesta este un indice de pret ponderat cu capitalizarea celor mai tranzactionate actiuni listate la Bursa de Valori din Zagreb - Croatia, fiind calculat si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena.

Certificatul ROTXEUR este tranzactionat pe bursa din Stuttgart, iar certificatul CROXEUR este tranzactionat atat pe bursa din Stuttgart, cat si pe cea din Viena.

Fairwind Securities este o societate de servicii si intermediere investitii financiare care ofera tranzactii cu actiuni si derivate pe piata de capital din Romania si pe 100 de piete internationale din circa 20 de tari. Fairwind Securities face parte dintr-un grup international din domeniul investitiilor si serviciilor financiare al carui actionar majoritar este omul de afaceri Dinu Patriciu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33327_fairwind_securities_deconteaza_vineri_o_tranzactie_cu_certificate_pe_indici,_prin_sistemul_roclear.html