BankNews.ro - The Business Republic

Bancile vor 6 luni ca sa ne explice comisioanele
Finante-Banci | Data Publicarii: 16-10-2009

Bancile cer prelungirea la sase luni a termenului pentru implementarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) privind serviciile de plata, intrucat perioada impusa, de 45 zile, este insuficienta pentru operarea modificarilor, a spus presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea (foto). OUG 113/2009, publicata in Monitorul Oficial la 12 octombrie, transpune prevederile directivei europene privind serviciile de plata (Payment Services Directive - n.r.), care a devenit obligatorie si pentru Romania.

Ordonanta va intra in vigoare la 1 noiembrie, iar bancile au un termen de 45 zile, respectiv pana la 15 decembrie, sa actualizeze contractele incheiate cu clientii privind serviciile de plati. Astfel, clientii trebuie sa fie instiintati de catre banca in privinta comisioanelor care se percep pentru platile efectuate atat intern, cat si transfrontalier.

"Omul, cand vine la banca si vrea sa faca o plata, trebuie sa stie cat il costa. (...) Sistemul bancar dispune, potrivit Ordonantei de Urgenta, practic de 45 de zile de la data intrarii in vigoare pentru a implementa modificarile. Comunitatea bancara nu a fost de acord cu acest termen atat de scurt, intrucat avem nevoie de minimum sase luni ca sa punem in aplicare o asemenea ordonanta. Este vorba de modificari care trebuie operate in contractele pe care clientii le au cu bancile, unde sunt prevazute tot felul de lucuri care nu mai sunt in spiritul si litera acestei ordonante", a afirmat Ghetea, care este si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al TransFonD, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca ANPC a fortat acest termen de 45 de zile, dar considera ca va trebui sa il revizuiasca.

"Nu cred ca foloseste nimanui sa constate ca o banca, care are sa zicem 6 milioane de clienti si cateva milioane de carduri, nu a reusit in 45 de zile sa modifice toate aceste contracte si sa rafineze in totalitate sistemul informatic pentru a corespunde directivei europene. Vom milita foarte puternic pentru extinderea acestui termen si poate cu ocazia adoptarii ordonantei de catre Parlament vom reusi sa-l prelungim", a explicat Ghetea.

Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/33342_bancile_vor_6_luni_ca_sa_ne_explice_comisioanele.html