BankNews.ro - The Business Republic

Pretul petrolului a depasit nivelul de 80 dolari/baril pentru prima oara in ultimul an
International | Data Publicarii: 20-10-2009

Pretul petrolului a depasit 80 dolari/baril pentru prima oara dupa luna octombrie 2008, in timp ce aurul s-a tranzactionat aproape de nivelul maxim istoric, in contextul in care dolarul s-a depreciat la un minim al ultimelor 14 luni in fata euro, sustinand cererea de materii prime, scrie Bloomberg.

Pretul barilului de petrol cu livrare in luna noiembrie a crescut cu 44 centi, sau 0,6%, la 80,05 dolari pe piata de la New York, depasind pragul de 80 dolari/baril pentru prima oara din 14 octombrie 2008.. Pretul aurului cu livare imediata a avansat cu 0,3%, la 1.066,97 dolari/uncie pe piata din Singapore, dupa ce scazuse anterior cu 0,2%.

"Factorii sezonieri din ultimul trimestru sunt favorabili pentru viitoare cresteri, atat pentru petrol cat si pentru aur", a declarat Stefan Graber, analist in cadrul Credit Suisse Group.

Pretul petrolului a avansat in sedinta anterioara cu 1,4%, iar aurul cu 1,1%, in contextul in care bursele americane au crescut, pe fondul rezultatelor financiare peste asteptari.

Indicele dolarului, ce masoara performanta monedei americane fata de sase monede importante, a scazut cu 0,4%, la cel mai mic nivel din august 2008, de 75,181 puncte.

"Dolarul pare sa se tranzactioneze in marja 75-76 fata de cosul de monede si estimez ca va continua sa scada, astfel ca ar putea sa sustina pretul petrolului. Cu siguranta ca cererea va creste in urmatorii ani", a declarat Peter McGuire, director in cadrul CWA Global Markets Pty.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33436_pretul_petrolului_a_depasit_nivelul_de_80_dolaribaril_pentru_prima_oara_in_ultimul_an.html