BankNews.ro - The Business Republic

ExxonMobil a fost amendat cu 105 milioane dolari pentru poluarea apei din New York
Mediu | Data Publicarii: 20-10-2009

Gigantul petrolier american ExxonMobil va trebui sa achite o amenda de 105 milioane dolari pentru ca a poluat apa din New York, potrivit unui comunicat al cabinetului de avocatura specializat in cazuri de contaminare a apei, Sher Leff, citat de AFP.

"Un juriu federal a decis in unanimitate ca ExxonMobil este responsabil de poluarea apei potabile din orasul NewYork, prin intermediul unui aditiv de benzina, un carburant de substitutie. Juriul a stabilit o amenda de 105 milioane dolari care sa fie acordata ca despagubiri orasului, la capatul unui proces de 11 saptamani", a explicat in comunicat unul dintre avocatii municipalitatii newyorkeze.

Comunicatul mai arata ca "juriul a estimat ca benzina continand aditivul respectiv nu era suficient de sigura, pentru a fi folosita drept carburant de substitutie benzinei traditionale, ca urmare a problemelor potentiale pe care le creeaza mediului" si a condamnat ExxonMobil si pentru ca nu a transmis "niciun avertisment despre pericolele acestui produs asupra panzei freatice".

In 2003, municipalitatea newyorkeza a depus plangere impotriva a 25 de mari companii petroliere, referitoare la contaminarea surselor de apa potabila din cartierul Queens, se mai arata in comunicat, care evidentiaza ca mai multe firme au incheiat in prealabil acorduri amiabile pentru a pune capat acestor plangeri inainte de debutul procesului, pe 3 august.

Agentia americana de protectie a mediului a clasificat substanta drept cancerigena, subliniaza cabinetul Sher Leff, in timp ce un purtator de cuvant al ExxonMobil a declarat ca grupul este dezamagit de aceasta decizie si va studia optiunile juridice de care dispune.

"Asa cum am repetat de-a lungul procesului, benzinariile noastre nu au fost la originea contaminarii cu substanta respecitva a celor sase puturi de apa, iar expertul principal al orasului NewYork a identificat el-insusi trei surse exterioare ExxonMobil ca motiv de contaminare. Consideram ca nu trebuie sa platim pentru o poluare cauzata de altcineva", a declarat purtatorul de cuvant.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33443_exxonmobil_a_fost_amendat_cu_105_milioane_dolari_pentru_poluarea_apei_din_new_york.html