BankNews.ro - The Business Republic

Perioada neagra a constructiilor: 1.678 de companii, in insolventa
Afaceri | Data Publicarii: 02-11-2009

Aproape 1.700 de companii, la nivel national, care au ca obiect principal de activitate "constructii" au intrat in insolventa in perioada ianuarie-septembrie 2009, potrivit datelor furnizate Business Standard de catre Oficiul National al Registrului Comertului, cele mai multe insolvente fiind inregistrate in municipiul Bucuresti - 224, in judetul Cluj - 110, si in Satu Mare - 86. Conform reprezentantilor din domeniu, situatia se va inrautati si mai mult in lunile urmatoare, din cauza lipsei de contracte noi.

"Cifra este absolut fireasca. Primul sector lovit de insolvente a fost comertul, urmat de constructii si imobiliare. Datele Registrului Comertului sunt foarte clare si se potrivesc si cu statisticile noastre", a declarat pentru Business Standard Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR). Acesta a explicat ca situatia se va inrautati in urmatoarele luni, fiind "cea mai neagra perioada pentru firmele din constructii". Criza din sectorul imobiliar, care afecteaza direct piata constructiilor, va aduce si mai multe insolvente in perioada urmatoare, in conditiile in care exista putine sperante ca piata isi va reveni pana la sfarsitul anului.

"Vom avea si mai multe insolvente, pentru ca sectorul imobiliar nu-si revine si, probabil, n-o sa-si revina pana anul viitor. Cred ca nu scapam anul acesta si nici in primul trimestru din 2010, la cum se arata lucrurile", a mai spus acesta. De aceeasi parere este si Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), care estimeaza ca, la nivel national, in jur de 160.000 de companii au ca parte a obiectului de activitate constructiile.

"Nu stiu exact cate dintre cele 160.000 au ca obiect principal de activitate constructiile. Este insa foarte probabil ca, in perioada urmatoare, tot mai multe firme care au legatura cu constructiile sa intre in insolventa sau in faliment, din ratiuni ce tin de realitatea economica", a explicat acesta. Potrivit lui Plosceanu, daca in cursul acestui an unele companii din constructii au avut de lucru datorita contractelor incheiate in 2008, sfarsitul lui 2009 si, mai cu seama, 2010 vor fi perioade deosebit de grele pentru firmele ce activeaza in domeniu. "In conditiile in care Guvernul nu a reusit sa implementeze un program de masuri anticriza menit sa sustina companiile din constructii, in 2009 au fost generate foarte putine contracte, situatie cu efecte majore pentru sectorul constructiilor in iarna acestui an si in primul trimestru din 2010", a mai spus acesta.

"Pe aceasta dinamica negativa, cu siguranta va creste numarul insolventelor si al falimentelor din constructii, in urmatorul an", a mai explicat Plosceanu.

In ultimul buletin al insolventei, publicat de Registrul Comertului, din 21 de companii intrate in insolventa saptamana trecuta, trei aveau ca obiect principal de activitate constructiile. Este vorba despre companiile Drumuri Judetene Satu Mare SA si Ramun Cons SRL din Cluj, care desfasurau activitati de constructii de drumuri si autostrazi, si Genial Group SRL, cu sediul in judetul Botosani, care efectua constructii de cladiri.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/33823_perioada_neagra_a_constructiilor_1678_de_companii,_in_insolventa.html