BankNews.ro - The Business Republic

Bursa de Valori Bucuresti a incheiat primele noua luni cu un profit brut de 7,5 milioane lei
Bursa | Data Publicarii: 03-11-2009

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit brut de 7,5 milioane de lei (1,77 milioane euro), adica aproape cat rezultatul estimat pentru tot anul 2009, potrivit oficialilor institutiei, citati de Business Standard.

O mare parte din profitul Bursei a fost realizat in trimestrul al treilea, castigul BVB in aceasta perioada fiind de 3,5 milioane de lei brut, in conditiile in care, pe primul semestru, profitul societatii a fost de aproximativ patru milioane de lei. BVB estima pentru acest an un profit de 7,9 milioane lei, cu 35% mai mic decat in 2008.

"Profitul a fost realizat datorita economiilor de cheltuieli pe care le-am facut pe parcursul anului. In total, pe primele noua luni am reusit sa facem o economie de putin peste doua milioane de lei, cea mai mare parte a economiilor fiind la capitolul cheltuieli cu personalul.Rezultatele se vor imbunatati in ultimul trimestru al anului", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de la Bucuresti.

Rezultatele Bursei sunt sub cele din 2008, cand valoarea medie zilnica a tranzactiilor ajungea la zece milioane de euro, fata de aproximativ cinci milioane de euro, in prezent.

"Nu lucram inca la bugetul pe 2010, din cauza incertitudinilor economice. In plus, la inceputul anului sunt alegeri pentru noul Consiliu de Administratie si este corect ca noul CA sa croiasca urmatorul buget", a mai adaugat Farmache, care spune, totodata, ca este inca prematur sa anunte daca va candida sau nu la alegerile pentru CA.

"Deocamdata, vreau sa imi inchei mandatul actual cu bine si sa inchei un nou an profitabil pentru BVB", a mentionat presedintele Bursei.

Actionarii preferentiali detin 13% din actiunile BVB

La sfarsitul acestei saptamani, actionarii Bursei vor discuta in cadrul AGA conversia actiunilor preferentiale in actiuni ordinare, pas care face parte din planul BVB pentru listarea societatii pe propria platforma. Potrivit ultimelor date, actionarii preferentiali detin 13,14% din actiunile BVB.

"AGA de la finalul acestei saptamani va reprezenta un moment important in evolutia viitoare a Bursei, in sensul ca actionarii vor putea tranzactiona liber actiunile BVB", a subliniat seful Bursei.

De altfel, el readuce in discutie si fuziunea cu Bursa de la Sibiu, idee ce reapare tot mai des printre actionarii BVB. "Este evident ca o fuziune cu Sibiul nu trebuie exclusa din ecuatie. Ar fi nepotrivit ca BVB sa vrea sa fie un hub regional si sa ignore o sursa locala. Totusi, in ceea ce priveste o fuziune cu o bursa straina, cred ca nu trebuie sa ne grabim. Nici conditiile de piata nu sunt favorabile acum si nici BVB nu are, in momentul de fata, o presiune in ceea ce priveste o alianta strategica", a mai spus Farmache.

Un grup de actionari ai Bursei de Valori Bucuresti a cerut modificarea actului constitutiv al acestei piete, pentru a se reduce numarul de voturi necesar aprobarii unor hotarari precum majorarea capitalului social sau fuziunea cu o alta institutie similara. Propunerea va fi discutata tot in AGA de la finele saptamanii.

In opinia lui Farmache, in perioada urmatoare, Bursa, dar mai ales noul Consiliu de Administratie, trebuie sa acorde atentie pozitionarii pe plan international. "Pozitia noului Consiliu de Administratie trebuie sa fie pentru o pozitionare a Bursei pe termen mediu si lung care sa ii dea posibilitatea sa devina un grup financiar in regiune", a explicat Stere Farmache.

Totusi, el spune ca o preocupare importanta a Bursei de la Bucuresti este cresterea volumului de activitate, pentru a putea ajunge din nou la valorile din 2007, cel mai bun an din istoria BVB.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33873_bursa_de_valori_bucuresti_a_incheiat_primele_noua_luni_cu_un_profit_brut_de_7,5_milioane_lei.html