BankNews.ro - The Business Republic

Guvernul britanic anunta un nou ajutor masiv pentru banci, de 31,3 mld. lire, vizand mai ales RBS
International | Data Publicarii: 03-11-2009

Guvernul Marii Britanii a anuntat marti dimineata un nou plan masiv de sustinere a bancilor, injectand fonduri publice in valoare de 31,3 miliarde lire (34,7 mld. euro), prima banca vizata fiind Royal Bank of Scotland (RBS), la care detinerea statului va urca la 84,4%, potrivit Bloomberg.

Astfel, RBS va beneficia de o injectie de fonduri de 25,5 miliarde lire pentru cresterea capitalului, iar detinerea statului urca de la 70,3% in prezent pana la 84,4%.

De asemenea, Lloyds Banking Group, detinuta in proportie de 43% de guvern, va strange de la investitori 21 miliarde lire, din care 13,5 miliarde printr-o majorare de capital, iar guvernul va contribui cu 5,8 miliarde lire. Spre deosebire de RBS, Lloyds va scapa, insa, de controlul guvernului.

In cazul RBS, totalul fondurilor publice injectate va ajunge la 45,5 miliarde lire, ceea ce face din aceasta banca, prezenta printr-o sucursala si pe piata romaneasca, institutia financiara cea mai ajutata de stat din lume. Scopul injectiei este majorarea fondurilor proprii, ce se afla in prezent la un nivel prea scazut.

Este al doilea plan de salvare a sectorului bancar din Marea Britanie, dupa ce guvernul de la Londra a injectat ale 37 miliarde de lire anul trecut doar in RBS si Lloyds.

In schimbul ajutorului guvernamental, bancile vor vinde active si vor accepta impunerea de limite la remuneratiile angajatilor. Cele doua banci nu vor mai plati bunusuri in numerar angajatilor care au salarii de peste 39.000 lire (circa 43.000 euro) pe an.

In mod concret, guvernul britanic va cumpara actiuni 'B' in valoare de 25,5 miliarde lire in RBS pentru a majora fondurile proprii ale bancii, a precizat RBS, intr-un comunicat.

Conform acordului cu guvernul si Comisia Europeana, RBS isi va vinde divizia de asigurari si unele sucursale din Marea Britanie si va introduce active in valoare de 282 miliarde lire in programul guvernamental de garantare a activelor (Asset Protection Scheme).

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33874_guvernul_britanic_anunta_un_nou_ajutor_masiv_pentru_banci,_de_31,3_mld_lire,_vizand_mai_ales_rbs.html