BankNews.ro - The Business Republic

CEO Petrom: Se vorbeste de o crestere a cererii de energie cu 50%, pana in 2030, la nivel global
Actualitate | Data Publicarii: 03-11-2009

Directorul general executiv al producatorului de gaze si titei Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat marti, ca se vorbeste de o crestere a cererii de energie cu 50%, pana in 2030, la nivel global, coroboata cu o crestere a pretului de productie.

"Exista o crestere a cererii. Toate vocile din sector vad o crestere a cererii de energie din viitor, mai ales din tarile in curs de dezvoltare. Se vorbeste de o crestere de 50%, pana in 2030, la nivel global. E clar ca este vorba de o crestere a cererii, coroboata cu o crestere a pretului de productie", a declarat CEO-ul Petrom, in cadrul Forumului "Energy in Central and Eastern Europe 2009".

Aceasta a adaugat totodata ca va creste dependenta de import si de un furnizor principal.

"Este nevoie de o piata libera la gaze naturale pentru a ne putea sustine investitiile si a putea creste productia de gaze. Sectorul energetic este vital pentru orice domeniu, la nivel global. Nimic nu merge inainte fara acest sector", a precizat Mariana Gheorghe.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.  In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de  4,552 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33879_ceo_petrom_se_vorbeste_de_o_crestere_a_cererii_de_energie_cu_50p,_pana_in_2030,_la_nivel_global.html