BankNews.ro - The Business Republic

APIA: Programul Rabla trebuie sa continue si sa inceapa la 1 ianuarie, nu in februarie-martie
Auto | Data Publicarii: 04-11-2009

Programul de innoire a parcului auto, cunoscut ca Programul Rabla ar trebui sa continue inca patru-cinci ani si, pentru a-si dovedi eficienta, ar trebui, printre altele, sa inceapa la 1 ianuarie, a declarat, presedintele APIA, Ernest Popovici.

"Pentru ca Programul Rabla sa-si dovedeasca eficienta, este nevoie ca mai multi factori sa fie indepliniti cumulativ. In primul rand sa nu mai inceapa in februarie-martie, ci la 1 ianuarie. Totodata, trebuie sa poata intra in program nu doar persoanele fizice, ci si cele juridice, sa poata fi incluse si autovehiculele comerciale usoare, nu doar autoturismele, si sa fie implicate si societatile de leasing", a precizat presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania.

Conform acestuia, demararea unui program complementar, de sustinere a creditelor, sta doar la decizia Guvernului, APIA neavand nicio putere in acest sens.

APIA a estimat ca pana la finele programului de innoire a parcului auto din acest an, la 11 decembrie, ar putea fi casate circa 34.000 masini, din tinta de 60.000 programata pentru acest an.

"Nu stim ce va fi anul viitor, ce numar de masini vechi vor fi scoase din circulatie si cate masini noi vor fi cumparate prin acest program. Cert este doar ca este creat un cadru, se va termina cu vechiturile, se va da o sansa industriei auto, iar aceasta isi va relua rolul de important contribuabil la PIB", a mai spus Popovici.

Confom acestuia, majoritatea statelor europene care au derulat programe de tip Rabla vor continua sistemul in urmatorii patru-cinci ani, chiar daca parcurile lor auto sunt mult mai tinere decat cel al Romaniei.

Vanzarile de autoturisme noi au fost, in primele noua luni, conform datelor APIA, de 101.770 unitati, cu 54,3% mai putin decat in perioada ianuarie-seprtenbrie 2008.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33948_apia_programul_rabla_trebuie_sa_continue_si_sa_inceapa_la_1_ianuarie,_nu_in_februarie-martie.html