BankNews.ro - The Business Republic

Bulgaria a incasat anul trecut 17,4 milioane de euro din taxa perceputa la podul Ruse-Giurgiu
Actualitate | Data Publicarii: 05-11-2009

Bulgaria a incasat in 2008 aproape 34 de milioane de leva (17,4 milioane de euro) din taxele pentru tranzitul podului Ruse-Giurgiu, a anuntat Camera de Comert si Industrie Bulgaro-Romana (CCIBR) Ruse.

Potrivit unui comunicat de presa al CCIBR, care citeaza drept sursa Agentia Nationala Infrastructura Rutiera (ANIR) Bulgaria, veniturile din incasarea taxei de trece peste podul Prieteniei, pe primele sase luni din 2009, au fost pentru Bulgaria in valoare de 11 milioane de leva.

"In anul 2008, veniturile realizate au fost aproximativ 33,9 milioane de leva, iar in primele sase luni ale anului prezent, suma taxelor percepute este de 11,1 milioane leva. Acestea sunt incasarile numai din partea bulgara la trecerea podului in directia Ruse-Giurgiu. La furnizarea informatiilor, ANIR a subliniat ca taxele percepute nu se folosesc de agentie, ci potrivit legii bugetului de stat, exista limite lunare, conform carora, ANIR dispune de anumite sume cu care poate executa diverse activitati", se arata in comunicat.

Conform aceluiasi document, din 1 ianuarie 2008 si pana la sfarsitul lunii iulie 2009, statul bulgar a cheltuit peste 300.000 leva pentru intretinerea podului Prieteniei.

"Potrivit referintelor de la ANIR, cheltuielile reale pentru intretinerea Podului peste Dunare, pentru perioada 01.01.2008 - 31.07.2009, sunt in valoare de 300.949 leva. In aceasta suma preponderente sunt cheltuielile pentru reparatii curente, intretinerea generala si intretinere de iarna, adica 169.198 leva, executarea marcajului orizontal 63.885 leva si reparatii ale instalatiilor de iluminat 47.232 leva".

In comunicatul de presa, reprezentantii CCIBR opineaza ca sunt diferente mari intre venituri si cheltuieli, dar si ca inlaturarea taxei de pod de la Ruse-Giurgiu, ar incuraja schimbul economic intre Romania si Bulgaria.

"Datele referitoare la diferenta drastica intre veniturile in urma taxelor percepute pentru trecerea podului pe de-o parte, si cheltuielile realizate pentru intretinerea podului pe de alta parte, ridica din nou problema utilitatii acestor incasari. Avand in vedere criza economica si scaderea schimbului de marfuri intre Bulgaria si Romania in acest an, inlaturarea taxelor de trecere peste podului de la Dunare, ar fi avut un efect pozitiv si stimulator asupra bussines-ului bulgaresc si ar fi incurajat schimbul economic si social intre cele doua tari", se mai arata in comunicatul de presa al Camerei de Comert si Industrie Bulgaro-Romana(CCIBR) Ruse.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33954_bulgaria_a_incasat_anul_trecut_17,4_milioane_de_euro_din_taxa_perceputa_la_podul_ruse-giurgiu.html