BankNews.ro - The Business Republic

Desertul african, spatiul de formare a unui nou ocean
Mediu | Data Publicarii: 05-11-2009

In 2005, un rift urias de aproape 50 km lungime, despica desertul etiopian. La acea vreme cativa geologi au emis idea ca aparitia riftului marcheaza inceputul formarii unui nou ocean prin divizarea actualului continent african in doua parti.

Teza lor, respinsa cu vehementa de majoritatea specialistilor, pare totsusi intemeiata. De curand oamenii de stiinta din cateva tari au confirmat ca activitatile vulcanice aflate la baza aparitiei riftului etiopian sunt identice cu cele care au dus la formarea oceanelor planetare.

Studiul publicat de cercetatori in Geophysical Research Letters sugereaza ca intensele procese vulcanice pot fragmenta platoul tectonic in parti de mari dimensiuni, desi pana acum se crezuse ca varianta cea mai probabila este faramitarea in mici bucati.

"Etiopia a devenit pentru noi un adevarat laborator in care avem oportunitatea rara de a studia aparitia formelor de relief si factorii care au dus la actuala configuratie a Pamantului. Cercetarile de pana acum arata ca asistam la prima faza a aparitiei unui nou ocean", spune unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiect.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/33964_desertul_african,_spatiul_de_formare_a_unui_nou_ocean.html