BankNews.ro - The Business Republic

Maximul restantelor va fi atins abia la finele anului viitor, principalul motor - retailul
Finante-Banci | Data Publicarii: 05-11-2009

Creditele restante vor ajunge la un nivel maxim abia spre sfarsitul anului viitor. Asta pentru ca procesul de restructurare a imprumuturilor cu intarzieri la plata este numai un ajutor temporar in limitarea ponderii finantarilor neperformante. Totodata, analistii bancari spun ca, in trimestrul trei, poate fi observat un schimb intre neperformante pe segmentul corporate si cel de retail.

Ponderea restantelor va fi, la finele acestui an, la un nivel aproape dublu fata de cel din 2008. Mai mult, perspectivele pentru 2010 nu arata deloc o imbunatatire a situatiei. Astfel, pe masura ce rata somajului va continua sa creasca, iar profitabilitatea multor companii va fi pusa sub semnul intrebarii, ponderea creditelor neperformante va atinge nivelul maxim abia la finele anului viitor, arata un raport publicat de analistii de la Wood.

De asemenea, evolutia trimestriala din 2009 arata faptul ca neperformanta din segmentul corporate a inceput sa fie inlocuita de restantele din sectorul de retail, noteaza analistii Raiffeisen Bank. Iar cele mai multe intarzieri la plata provin din categoria creditelor de consum.

Evolutia unei economii nationale se reflecta direct proportional in nivelul de neperformanta inregistrat de bancile comerciale. "La nivelul Europei Centrale si de Est, datele nu sunt detalitate. Dar evolutiile anterioare din statele vestice arata o corelatie puternica intre stadiul economiei si ponderea restantelor", arata raportul Wood.

Corelatia cu tarile din Vest

Spre exemplu, in momentul in care economia Spaniei se contracta cu 1%-2%, venind de la o crestere anuala de 4%-6%, gradul de neperformanta s-a majorat de la trei procente la opt procente. Similar, in Statele Unite, ponderea restantelor in totalul creditelor acordate a urcat de la 1%-2% inaintea aparitiei crizei globale pana la aproximativ 6% in prima parte a acestui an. "In Europa Centrala si de Est, tarile de care suntem cei mai ingrijorati sunt statele baltice si cele din Sud-Est", mai arata raportul Wood. Spre exemplu, acestia estimeaza pentru Romania o scadere economica de 7,3% in acest an, urmata de o crestere de numai 0,6% in 2010.

De asemenea, rata somajului ar putea ajunge la 7,5% in 2009, respectiv 8,5% anul viitor. Si Comisia Europeana a publicat recent estimarile de toamna, previzionand pentru tara noastra o contractie economica de 8%, urmata de o revenire de numai 0,5%. De asemenea, rata somajului este prognozata de CE la 9% in acest an si 8,7% in 2010.

Integral in Financiarul

http://www.banknews.ro/stire/33976_maximul_restantelor_va_fi_atins_abia_la_finele_anului_viitor,_principalul_motor_-_retailul.html