BankNews.ro - The Business Republic

Romania ar putea depasi tinta de deficit bugetar, Pogea spera ca majorarea sa nu fie prea mare
Economie | Data Publicarii: 05-11-2009

Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International (FMI) pentru acest an, de 7,3% din PIB, ar putea fi depasita, iar ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat dupa intalnirea de joi cu delegatia Fondului ca spera ca "depasirea sa nu fie prea mare".

"Va fi depasit (deficitul bugetar convenit cu FMI la 7,3% din PIB, n..r) daca masurile pentru reducerea cheltuielilor nu vor putea fi puse in aplicare. Speram ca depasirea sa nu fie prea mare", a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, cei ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

Pogea a adaugat ca "preocuparea Guvernului este sa ne incadram in tinta de deficit, luam toate masurile, iar daca va fi o mica depasire, sa nu fie din cauza guvernului, ci din cauza amanarii actelor normative".

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a anuntat la finalul discutiilor de la Ministerul Finantelor ca urmeaza sa poarte noi discutii cu reprezentantii Guvernului in aceasta seara in legatura cu mentinerea tintei de deficit bugetar.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Mihai Seitan afirma inainte de intalnirea cu reprezentantii Fondului ca tinta de deficit convenita cu FMI "in mod sigur" va fi depasita, pentru ca nu s-au aplicat la timp legile ce priveau reducerea cheltuielilor bugetare.

Mihai Seitan a explicat ca Romania s-ar fi incadrat intr-un deficit de 7,3% din PIB in acest an daca legile care ar fi dus la reducerea cheltuielilor ar fi fost aprobate in trimestrul III, astfel incat sa poata fi aplicate incepand cu trimestrul IV, si a mentionat ca "acum este prea tarziu pentru acest lucru". 

"Chiar daca Curtea Constitutionala a decis in favoarea Legii privind reorganizarea agentiilor, acestea nu pot fi restructurate conform legii pentru ca era nevoie ca guvernul sa emita acte normative pentru restructurarea fiecarei agentii in parte", a explicat Seitan.

El a adaugat ca neaplicarea masurii privind concediul fara plata din luna octombrie va face ca reducerea cheltuielilor salariale sa fie mai mica de 45% in ultimele luni ale anului, asa cum s-a dorit initial.

Deficitul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din PIB, sub tinta convenita cu FMI pentru finalul trimestrului III, de 5,4% din PIB.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34009_romania_ar_putea_depasi_tinta_de_deficit_bugetar,_pogea_spera_ca_majorarea_sa_nu_fie_prea_mare.html