BankNews.ro - The Business Republic

Salariile bugetarilor scad cu 30% pana la sfarsitul anului
Economie | Data Publicarii: 06-11-2009

Fondul bugetar de salarii va fi taiat cu cate 15,5% in noiembrie si decembrie, ca urmare a promulgarii legilor declarate, miercuri, constitutionale.

Angajatii de la stat nu au scapat de masura reducerii salariilor in ultima parte a acestui an, cu cate 15,5 % lunar. Asta dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a avizat legea de restructurare si reducere a cheltuielilor, promulgata ieri de Traian Basescu.

Guvernul vrea ca aceasta diminuare a fondului de salarii, care se va aplica, din fericire pentru bugetari, doar pentru cele doua luni ramase pana la finele lui 2009, sa se faca prin intrarea in concediu fara plata.

Daca legea ar fi fost declarata constitutionala mai devreme si s-ar fi aplicat inca din octombrie, bugetarii ar fi avut o reducere totala a salariilor cu peste 45%. Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a explicat insa ca legea nu poate fi aplicata retroactiv. "Practic, salariile vor scadea doar cu aproape 30 de procente aferente celor doua luni ramase", a precizat Seitan.

Fara plata, 7 zile in loc de 10

Potrivit secretarului de stat, nu e batut in cuie numarul de zile de concendiu fara plata pe care angajatii de la stat urmeaza sa si-l ia obligatoriu. "Nu se mai poate vorbi de zece zile, ci de sase sau sapte. Vom vedea exact cate, proportional cu cele doua luni ramase", a conchis Seitan.

Integral in Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/34021_salariile_bugetarilor_scad_cu_30p_pana_la_sfarsitul_anului.html