BankNews.ro - The Business Republic

FMI amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania, o noua misiune vine in ianuarie
Economie | Data Publicarii: 06-11-2009

Transa a treia din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) va fi amanata, dupa ce guvernul nu a reusit sa aprobe legile cerute in acord pana la termenele asumate, o decizie urmand a fi luata dupa o noua misiune de evaluare in ianuarie, au declarat vineri pentru NewsIn surse convergente.

"Transa din decembrie va fi amanata. Probabil ca la inceputul lunii ianuarie va veni inca o delegatie sa semneze cu noul guvern, iar in jur de 20 ianuarie va fi aprobata transa in boardul FMI. Asta inseamna ca vom primi banii cu o intarziere de circa o luna si jumatate, daca totul merge cum trebuie", a afirmat una din sursele mentionate.

Cele mai multe tinte fixate pentru 30 septembrie in acord au fost indeplinite de Romania, au precizat sursele.

Isărescu este îngrijorat de întârzierea tranşei FMI, ce îngreunează mult finanţarea deficitului
 
Piaţa va interpreta negativ o amânare a tranşei de la FMI, iar principala problemă va fi finanţarea deficitului bugetar în trimestrul IV, a spus vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugând că nu îşi aminteşte de vreun an în care cheltuielile bugetare s-au încadrat în limite în ultimele 2 luni.

"Sunt îngrijorat pentru două motive: primul va fi că FMI va da un mesaj pozitiv, pentru că majoritatea criteriilor au fost îndeplinite, dar sunt sigur că pieţele nu vor percepe pozitiv, ci va fi o percepţie a neîndeplinirii condiţiilor", a declarat Isărescu.

Al doilea motiv de îngrijorare este dat de finanţarea deficitului bugetar, "o problemă acută", ce pune constrângeri "foarte mari în ultimul trimestru din acest an, a subliniat guvernatorul.

"Ştiu din anii precedenţi - de 20 de ani nu ştiu să fi fost vreo excepţie - că în noiembrie şi în decembrie au fost depăşite cheltuielile bugetare. Nu văd cum am face excepţie anul acesta", a mai afirmat Isărescu.
 
FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit.

Comisia Europeana a amanat deja acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au anuntat, vineri dimineata, o conferinta comuna de presa pentru ora 14:00, in care vor fi prezentate concluziile preliminare ale misiunii de evaluare in Romania.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34029_fmi_amana_acordarea_celei_de-a_treia_transe_pentru_romania,_o_noua_misiune_vine_in_ianuarie.html