BankNews.ro - The Business Republic

Basescu va cere reexaminarea Legii prin care Registrul Comertului trece la camerele de comert
Actualitate | Data Publicarii: 06-11-2009

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va retrimite la Parlament legea prin care Oficiul National al Registrului Comertului trece din subordinea Ministerului de Justitie in cea a Camerelor de Comert, anunt facut ca urmare a nemultumirilor reprezentantilor IMM-urilor fata de acest act normativ.

Seful statului a participat, vineri, la "Topul National al Firmelor Private din Romania", eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Cu aceasta ocazie, presedintele Basescu a anuntat ca va cere reexaminarea legii privind Oficiul National al Registrului Comertului prin care acesta trece din subordinea Ministerului de Justitie in cea a Camerelor de Comert. "Am avut o discutie cu presedintele CNIPMMR si inteleg ca legea este extrem de neconvenabila pentru mediul de afaceri asa ca nu-mi ramane decat sa va asigur ca o voi retrimite la Parlament", le-a spus Basescu oamenilor de afaceri prezenti.

In discursul sau, presedintele s-a referit la masurile anticriza adoptate de cabinetul Boc, dar si la faptul ca circa 150.000 de IMM-uri si-au incetat activitatea ca urmare a crizei. "Unele intreprinderi mici si mijlocii pur si simplu nu functionau, iar introducerea impozitului forfetar i-a facut pe multi proprietar sa-si radieze firmele de la Registrul Comertului. Altele au intrat in economia de piata nepregatite", a spus Basescu. Pe de alta parte, presedintele a apreciat ca trebuie facuta o analiza privind falimentul unor firme provocat de catre stat, in calitatea acestuia de datornic. "Este evident ca mediul privat nu mai poate sustine statul, un stat care s-a unflat foarte mult", a spus Traian Basescu adaugand ca "obiectivul zero al Guvernului trebuie sa ramana reformarea statului bugetofag care cheltuie in mod nejustificat resurse".

In ceea ce priveste imprumutul extern contractat, Basescu a afirmat ca nivelul indatorarii a fost optim. "Un imprumut mult prea mare ar fi facut imposibila valorificarea imediata a cresterii economice preconizate de specialisti pentru trimestrul II din 2010", a spus Basescu. El i-a invitat pe oamenii de afaceri prezenti sa investeasca in industria alimentara ce are un mare potential de crestere, mai ales in mediul rural. "Guvernul va incerca sa gaseasca politici de stimulare a dezvoltarii unei industrii alimentare puternice", a spus presedintele sustinand ca dezvoltarea acestei ramuri in mediul rural va poate da o noua sansa satului romanesc. "Producatorul agricol va ramane tot sarac daca productia nu va fi valorificata in tara, ci la export. Nu vom scoate satul din saracie cata vreme productia agricola nu va fi valorificata acolo", a mai spus Basescu.

Deputatii au adoptat, marti, propunerea legislativa privind trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, intrunind 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri, Camera Deputatilor este decizionala in acest caz. Parlamentarii au avut opinii divergente la dezbaterea proiectului ce a avut loc luni, in timp ce PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", PNL si PSD au pledat pentru adoptare. 

Ministrul demis al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri ca trecerea Registrului Comertului (ONRC) de la Ministerul Justitiei la camerele de comert reprezinta una dintre cele mai mari greseli in domeniul justitiei si spera ca "lucrurile sa nu ramana in acest fel".

Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Justitiei dupa decizia Parlamentului, "initiativa legislativa pune sub semnul intrebarii modul in care vor fi gestionate veniturile ONRC" care, in 2008, au depasit 40 de milioane de euro.

Ministerul Justitiei a anuntat ca va solicita presedintelui Romaniei sa retrimita Parlamentului propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania 335/2007 si a Legii 26/1990 privind Registrul Comertului care prevede trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la MJ la camerele de comert.

Intr-o declaratie de presa sustinuta marti, Alina Bica, secretar de stat in cadrul MJ, a spus ca proiectul de lege adoptat de Parlament ridica probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare.

Potrivit secretarului de stat, prin trecerea ONRC din subordinea MJ in subordinea camerelor de comert (institutii private), se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale". "De asemenea, se ignora si pericliteaza mecanismele moderne, care functionau bine pana in acest moment, de publicitate si aplicare a procedurilor in materia insolventei si regimul societatilor comerciale si a comerciantilor. Sunt afectate si aplicabilitatea reglementarilor in materia combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, care stabilesc obligatii clare in acest sens", se arata in comunicatul ministerului.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34036_basescu_va_cere_reexaminarea_legii_prin_care_registrul_comertului_trece_la_camerele_de_comert.html