BankNews.ro - The Business Republic

Moody's mentine ratingul pentru Romania, chiar daca FMI a amanat acordarea celei de-a III-a transe
Economie | Data Publicarii: 09-11-2009

Moody's mentine ratingul pentru Romania, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a amanat acordarea celei de-a treia transe din pachetul de finantare agreat de institutiile financiare internationale cu Romania, a declarat analistul Moody's, Kenneth Orchard.

"Nu, nu in acest moment, credem ca lichiditatile Guvernului sunt bune pentru 2010 si ne asteptam ca lucrurile sa functioneze ceva mai normal la acel moment. Acum mentinem ratingul stabil. Am luat in considerare o schimbare a ratingurilor in asteptarea deciziilor FMI", a raspus Orchard, intrebat fiind daca ar putea urma presiuni referitoare la ratingul suveran.

Analistul Moody's a adaugat ca se astepta la decizia FMI de amanare a acordarii celei de-a treia transe, precizand ca crede ca "FMI nu a vrut sa se intoarca in Romania, avand in vedere situatia politica, dar au fost nevoiti pentru ca presedintele le-a cerut sa vina".

"Nu este surprinzatoare decizia lor, avand in vedere actuala situatie politica. Ar fi mult mai usor pentru ei sa revina cu un nou pachet in 2010, dupa finalizarea alegerilor prezidentiale", a comentat Orchard, explicand ca decizia FMI ar putea sa duca la o "oarecare presiune in piata financiara".

El a mai atras atentia ca guvernul va trebui sa fie "foarte atent" la gasirea finantarii, iar banca centrala "ar putea actiona mai mult pentru a ajuta Guvernul sa finanteze deficitul pana la finalul anului".

Analistul Moody's nu s-a aratat surprins nici de estimarea Fondului privind adancirea deficitului bugetar la 9%, daca nu vor fi luate masuri dure.

"Nu este o previziune surprinzatoare, noi ne asteptam la 9,3% in absenta unor masuri pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor. Aceasta previziune este in linie cu asteptarile noastre. Acordul nu si-a depasit limitele. S-a intamplat acest lucru cu un acord precedent intre Romania si FMI, acum cativa ani, dar in acest moment nu cred sa se intample acest lucru", a mai spus Orchard.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, vineri, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9% din PIB in 2010 daca autoritatile nu iau masuri suplimentare, in conditiile in care tinta de deficit bugetar pe 2009 nu va fi respectata, insa FMI insista pentru limitarea deficitului la 5,9%.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, insa Franks a precizat ca este mai probabil un deficit bugetar de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34050_moodys_mentine_ratingul_pentru_romania,_chiar_daca_fmi_a_amanat_acordarea_celei_de-a_iii-a_transe.html